Sun Wukong; Yaramaz bir maymun, sadık bir dost
Sun Wukong, diğer bir deyişle Maymun Kral, efsaneye göre, Çiçek ve Meyve Dağı’nın tepesinde duran güçlü bir sihirli taştan doğar. Bu taş sıradan bir taş değildir, çünkü pozitif bir doğaya sahip olan cennetin yang ve negatif bir doğaya sahip olan dünyanın yin beslenmesini alır ve böylece canlı varlıklar üretebilir.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir.
Kelebek Aşıkları: Çinli Romeo ve Juliet
Çinin Sevgililer Günü: Qixi Festivali
Maymun Kral’ın hikayesi
Taş sihirli bir rahim oldu, bu rahim ki bir gün top boyutunda taştan bir yumurtaya döndü. Rüzgar yumurtanın üzerine estiğinde yumurta taştan bir maymuna dönüştüğünde beş duyusu ve dört uzvu vardı. Taştan maymun ortaya çıktığında emekleme ve yürüme yeteneklerine sahipti. Gözleri hareket ederken, iki altın ışık huzmesi Yeşim sarayına doğru fırlar ve Yeşim İmparatoru ürkütür. Sun Wukong, bir grup diğer vahşi maymuna katılır. Maymunlar oynadıktan sonra düzenli olarak bir derede yıkanır. Bir gün derenin kaynağını aramaya ve dağdan bir şelaleye tırmanmaya karar verirler. Şelaleden geçen, derenin kaynağını bulan ve tekrar çıkanın kralları olacağını ilan ederler. Sun Wukong gönüllü olur ve şelaleye atlar. Akan suyun üzerinde, karşısında bir mağara olan büyük bir demir köprü bulur ve böylece onu kralları ilan ederler.
Görsel; ArtStation
Ölümsüzlüğü ararken
Maymun Kral, eski maymun arkadaşlarından biri öldüğünde çok üzülür. Kendisine bilgi ve ölümü nasıl yeneceğini öğretecek bir Ölümsüz aramak için kendi yaptığı bir salla adasından çıkmaya karar verir. Maymun Kral, Puti Zushi adında büyülü bir Taocu dövüş sanatçısının yaşadığı bir tapınağın girişine gelir.Maymun Kral aylarca girişin dışında ayrılmayı reddederek bekler. Puti Zushi, ısrarından etkilenir ve Maymun Kral’ın girmesine izin verir. Puti Zushi, Maymun Kral’ı bir öğrenci olarak kabul eder ve ona Ölümsüzlük yolu da dahil olmak üzere tüm gelişmiş Taocu uygulamaları öğretir ve Sun Wukong’a bilmenin onun kaderi olduğunu söyler. Puti Zushi Maymun Kral’ın kendisine becerilerini kimin öğrettiğini açıklamasını yasaklar ve sadık Sun Wukong, Efendisinin kim olduğunu asla açıklamayacağına söz verir.
Görsel; ChristineLynnChen
Maymun kralın edebiyattaki yeri
En kalıcı Çin edebi karakterlerinden biri olan Maymun Kral, çeşitli bir geçmişe ve renkli bir kültürel tarihe sahiptir. İlhamı, Çin ve Hint kültürünün bir karışımından gelebilir. Maymun Kral, muhtemelen Çin’e seyahat eden Budistler tarafından aktarılan hikayeler aracılığıyla Ramayana’daki Maymun Tanrı Hindu tanrısı Hanuman’dan etkilenmiştir.Maymun Kral’ın köken hikayesi, rüzgarın bir taşa çarpmasını içerirken Hanuman, Rüzgar Tanrısı’nın oğludur.
Görsel; OnceExtended
Sun Wukong, Batı’da Maymun Kral adıyla da bilinir. Çin edebiyatında dört büyük eserden biri olarak kabul edilen Batı’ya Yolculuk adlı romanın ana karakterlerinden biridir. Cennete isyan ettikten sonra Buda tarafından bir dağın altına hapsedilir. Beş yüz yıl sonra , Buda ve takipçilerinin yaşadığı Batı’dan özellikle de Hindistan’dan Budist vecizelerini geri alma yolculuğunda, tarihi Budist keşiş Xuanzang’a dayanan, keşiş Tang Sanzang ve diğer iki öğrenciye eşlik eder. Tehlikelerden koruyan, olağanüstü dövüş yeteneklerine sahip bir karakterdir. 8,100 kg ağırlığındaki Ruyi Jingu Bang, yani altın uçlu akıl sopası, adlı sopasını rahatlıkla taşır. Ayrıca oldukça da hızlıdır, havada attığı bir takla ile 54,000 km uzağa gidebilir. Farklı hayvan ve cisimlere dönüşmesini sağlayan 72 dönüşüm bilir, ancak insana dönüştüğünde kuyruğunu dönüştüremez. Cennetin en iyi generalleriyle karşılaşabilecek kadar yetenekli bir dövüşçüdür. Saçının her teli kendisinin bir kopyasına, çeşitli silahlara, hayvanlara veya eşyalara dönüşebilir. Rüzgara ve kısmen suya hükmeden büyüler bilir, şeytanlardan korunmak için büyülü çemberler oluşturabilir ve insanları, şeytanları veya tanrısal varlıkları dondurabilir. Akira Toriyama’nın Dragon Ball adlı ünlü mangasındaki Son Goku karakteri Sun Wukong’dan esinlenilmiştir.
Görsel; WallpaperAbyss
Etiket:çin edebiyatı, çin kültür, dragon ball, maymun kral, son goku, sun wukong
1 Yorum
Bu kitap orijinalinde kaç sayfa kavalanın çevirini yaptıgı kitap yarımmı