Steins Gate anime tanıtımı
Steins Gate, 2009 yılında 5pb. ve Nitroplus tarafından Xbox 360 için geliştirilen bir oyun olup White Fox tarafından 2011 yılında animeye uyarlanmıştır. Konusu her ne kadar kurgu olsa da anime içinde yer alan Cern gerçek bir kuruluştur. Türkçesi Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olan Cern, İsviçre ile Fransa sınırı arasında yer alan ve parçacık fiziği üzerine araştırmalar yapan devasa bir laboratuvardır. Cern’de zaman yolcuğu üzerinde çalışmalar yapıldığı da bilinmektedir.
Yönetmen: Hiroshi Hamasaki, Takuya Sato
Stüdyo: White Fox
Tür: Bilimkurgu
Yapım Yılı: 2011
Bölüm Sayısı: 24
Ayrıca yine anime içerisinde adı bolca geçen John Titor, 2000’li yıllarda başta “Time Travel Institute” forumu olmak üzere birçok forumda gelecekten geldiğini iddia eden ve söylediğine göre kendisi devlet için çalışan ve zaman yolculuğu projesi için seçilen bir askerdir. 2036 yılından 1975 yılına IBM 5100 almak için döndüğünü söylemiştir. Bu bilgisayar ile 2036 yılında eski programların “ayıklama (debug)” işini yapacağını iddia etmiştir. Gönderdiği yazılar, 2000 – 2037 yılları arasında birçok olaydan bahsetmiştir. John Titor’un yazıları 2001 yılında son bulmuştur ve kim olduğu asla öğrenilememiştir. John Titor’un 2000 yılında gelecekte olacaklar hakkında söylediği birçok şey (örneğin olimpiyatlar olmayacak demişti ama oldu) gerçekleşmemiştir lakin IBM 5100 hakkında eski yetkililerden birinin yaptığı açıklamaya göre makinenin gerçekten ayıklama görevi yapabileceği hakkında yorumlar yapmıştır. John Titor hakkında birçok bilgiyi yukarıda alıntısını da yaptığım wikipedia sayfasından ulaşabilirsiniz.
Şimdi incelemeye geçelim konumuz şöyle. Okabe Rintarou denen bir arkadaşımız var. Kendi tabiri ile deli bilimadamı Hyounin Kyouma. Kız arkadaşı Mayuri Shiina (kendi deyimiyle Mayushi tutturuu 😀 ) ile Akihabara’da gittikleri zaman yolculuğuyla ilgili bir konferansta Makise Kurisu adlı genç (18 yaşında) akademisyenle tanışırlar. Olaylı konferans bittikten sonra bina içinde dolaşmaya devam ederken Okabe, bir çığlık duyar ve çığlığın geldiği tarafa doğru seyir ettiğinde Makise Kurisu’nun cansız bedenini kanlar içinde görür. Canhıraş bir şekilde bina dışına çıkıp, bilgilendirmek için evdeki arkadaşı Daru’ya mesaj attığında garip bir olay gerçekleşir ve kendini normalde dolu bir sokakta bulması gerekirken tek başına bulur. Hemde çıktığı binaya uydu benzeri bir cisim çarpmış şekilde. Eve döndüğünde katılmış olması gerektiği konferansın iptal olduğunu öğrenir. Olayın doğruluğunu kontrol etmeye giderken ölmüş olması gereken Makise Kurisuyla karşılaşır. Zamanda yolculuk yaptığını düşünen Okabe, olayların üstüne gitmeye başladıkça zamanda yolculukla ilgili geçmişte ve gelecekte yaşanacak olaylarla ilgili bilgi sahibi olmaya başlar.
Konu böyle başlıyor ama olay sadece konuda değil. Konunun işlenişi süper. Yavaş yavaş konuyla birlikte karakterler tanıtılıyor, onların acıları hüzünlerini, değiştirmek istedikleri yönlerini öğreniyoruz, Bir yandan da zaman yolculuğu konusu açığa çıkıyor. Bir yerden sonra artık, karakterlerimiz yaşamlarında öylesine yapılan değişikliklerin bile çevrelerinde oluşturduğu değişimleri gördüğümüzde, anime, yavaş yavaş kurgu olarak coşmaya başladığının sinyalini bize veriyor. Bu noktadan sonra ne söylesem spoiler kategorisine gireceğinden daha fazla kurguyu deşmeyeceğim. Ama sonunda mantıklı ve doyurucu bir sona ulaşıyorsunuz. Steins;Gate’in ben herhangi bir eksisini, yetersizliğini göremedim. Anime içinde her çeşit olay var. Kurgu sağlam, görsellik sağlam. Üstelik anime kendisini çok iyi izlettiriyor. Konusu klasik zaman makinesi olsa da çok iyi işlenmiş. Her anime severin izlemesini de gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
Müzikler konusuna gelirsek. Açılış ve kapanış şarkıları çok çok iyi seçilmiş. Açılış jeneriğini geçtiğimi hiç hatırlamıyorum. Kapanış şarkısı içinse şunu söyleyebilirim. Mümkünse bu şarkının tam versiyonunu bulup dinleyin. Şarkıdan alacağınız zevk çok daha artacaktır. Toki tsukasadoru juuni no meiyaku şarkının ismi, youtube’dan bulabilirsiniz.