Osamu Dazai ile “İnsanlığımı Yitirirken” kitabı
İnsan yaşamının ne olduğu hakkında bir fikrim yok. Yaşamım utançlarla doludur.
Kitap bu sözler ile başlar. Osamu Dazai “Azrail’in almak istemediği adam” diye anılan Japonya’nın ünlü yazarı. Defalarca intihar girişiminde bulunmuş ve ölmemiştir. İlk intihar girişimini kiminle, nasıl, hangi duygular ile yaptığını “İnsanlığımı Yitirirken” adlı eserinde anlatmıştır. Bu eser Osamu Dazai’nin hayatından kısa bir kesit sunmaktadır.
Gerçek adı Shuuji Tsushima ( 津島修治 )’dır. Zengin, saygın bir ailenin 12 çocuğundan 10.oğul olan Osamu çocukluğundan beri anlam veremediği bir dünyanın içinde yaşamaktadır. Bu karmaşıklığını soytarılık yaparak, insanların kendi içinde yaşadığı buhranı fark etmesini önlemek için yapmaktadır.
“Çevremdekiler ile nasıl konuşmalıyım bilmiyorum. Neyi, nasıl söylemeliyim, bilmiyorum. Böylece aklıma gelen şaklabanlık oldu. Bu, benim insanlardan son sevgi arayışımdı. Bir yandan insanlardan son derece korkarken, bir yandan insanları bir türlü aklımdan çıkaramadım. İnce bir çizgi ile insanlar ile olan bağımı korudum.
Dışarıya karşı, durmaksızın gülümseyen yüzümü gösterirken, iç dünyam ÖLÜYDÜ!”
17 yaşında yazmaya başlar. Kolay değil, Komünist Partiye üye olduğu için ailesi tarafından reddedilir. İntihar eder. Beraber denize atladığı kadın ölür, kendisi yaşar. Yeni bir kadın bulur kendisine, kadının çocuğu vardır. Onların hayatını mahvetmek istemez, yalnızlığına çekilir. Daha neler neler yaşar. Defalarca intihar eder olmaz ve sonunda bir gün başarır. 39.Doğum günü olan 19 Haziranda cesedini bulurlar. Yalnızlığın, depresyonun yazarı “Hoşça kal” adlı eserini bitiremeden ölür. 5.denemesinde başarır.
“İnsanlığımı Yitirirken” adlı eserinde kendisinden çok fazla ize rastlarız. Otobiyografik eser olan bu kitap, okurken içine dalmaktan korkacağınız türde yazılmıştır. Yazarın içinde bulunduğu durum oldukça karmaşık, karanlık ve ürperticidir.
Osamu ile bu denize atlamak istediğinize emin misiniz?
Soğuk bir sonbahar akşamıydı. Tsuneko’nun (sanırım adı buydu ama belleğim silikleşmiş net değil. Birlikte aşk intiharına kalkıştığım kadının ismini unutacak biriyim.)
Kadın öldü ve ben kurtuldum.
Gerçekten o ana kadar olan insanlar içinde, sadece fukara duruşlu Tsuneko’yu sevebilmiştim.
Zayıf insanlar mutluluktan bile korkarlar. İplikle bile yaralanırlar. Bazen, mutluluk da insanları yaralayabilir.
Bu eser Japonya’da oldukça popülerdir. En çok okunan kitaplardan biridir.
Aoi Bungaku( Mavi Edebiyat) adlı animede Japonya’nın ünlü eserlerine yer verilmiş, birkaç bölüm ile bu eserlerin anlatıldığı bir seridir. Bu seride de anlatılmaktadır. Animeye uyarlandığında bile eserdeki ağır atmosferi hissedebiliyorsunuz.
Karanlık ruhlu bir insan diye parmakla gösterilen biriyle karşılaştığımda, mutlaka içimde bir rahatlama uyanırdı.