Origami sanatçısı Akira Yoshizawa
Akira Yoshizawa (吉澤 章 Yoshizawa Akira, 14 Mart 1911 – 14 Mart 2005, Kaminokawa, Japonya), origaminin büyük ustası olarak kabul edilir. O, origamiyi bir el sanatından yaşayan bir sanata dönüştürmüştür. 1989 yılında yaptığı tahmine göre 50.000’den fazla model yaratmış ve bunların sadece birkaç yüzü 18 kitabında toplanmıştır. Yoshizawa kariyeri boyunca Japonya uluslararası kültür elçisi olarak görev yapmıştır. 1983 yılında Japon İmparatoru Hirohito, Yoshizawa’yı bir Japon vatandaşına verilebilecek en yüksek onur olan Yükselen Güneş Nişanı ile ödüllendirmiştir.
Yoshizawa, 14 Mart 1911’de Kaminokawa’da, bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Origamiye ilgisi çocukluk yıllarında başladı. 13 yaşındayken, Tokyo’da, bir fabrikada işe başladı. 20’li yaşlarının başında, fabrika işçiliğinden teknik ressamlığa atandı. Yeni işi genç çalışanlara geometri öğretmekti. Yoshizawa, geometrik sorunları anlamak ve iletişim kurmak için geleneksel origami sanatını kullandı.
1937 yılında kendisini tamamen origamiye adamak için fabrikadan ayrıldı. Sonraki 20 yıl yoksulluk içinde yaşadı ve hayatını kapı kapı dolaşıp tsukudani (genellikle yosundan yapılan bir Japon çeşnisi) satarak kazanmaya çalıştı. 2. Dünya Savaşı sırasında, Akira Yoshizawa Hong Kong ordusunun sıhhiye kadrosunda görev aldı. Hastaları neşelendirmek için origami modelleri yaptı, ama daha sonra kendisi hastalandı ve Japonya’ya geri gönderildi.
1951 yılında bir dergi için yaptığı 12 zodyak işaretleri modelleri kariyerinin dönüm noktası oldu ve farklı origami kitaplarında çalışmaları yayımlandı. 1954 yılında ilk monografisi olan Atarashii Origami Geijutsu (Yeni Origami Sanatı) yayımlandı. Aynı yıl Tokyo Uluslararası Origami Merkezini kurdu.
1956 yılında daha sonra onun menajerliğini yapacak olan ve onunla origami öğretecek olan Kiyo ile evlendi.
İlk yurtdışı sergisi, 1955 yılında, Stedelijk Müzesinde, Alman-Yahudi asıllı Hollandalı bir mimar olan Felix Tikotin tarafından düzenlendi. Yoshizawa kendi origami modellerini birçok kez farklı ülkelerdeki sergilere ödünç verdi. Origami figürlerini satmaktan çok; onları insanlara hediye olarak vermeyi veya diğer gruplar ve derneklerin sergilemesi için onları ödünç vermeyi tercih etti.