Nakhwa Nori; Kore’de görkemli bir festival
Nakhwa Nori kelimesinin anlamını incelediğimizde, düşen çiçekler/ateşler anlamına gelen Nakhwa 낙화 ile, eğlence, oyun anlamına gelen Nori 놀이 Korece kelimelerinin birleşiminden oluştuğunu görüyoruz. Bu yazımızda sizler için göz alıcı bir Kore festivali Nakhwa Nori’ye değindik.
Festivaller ile ilgili aşağıdaki yazımız da ilginizi çekebilir;
Japonya’da 7 farklı festival önerisi
Geçmişte ve günümüzde Nakhwa Nori
Tarihsel açıdan incelediğimizde Nakhwa Nori iki dala ayrılır: Budizm’e dayanan, Kore’de Buda’nın doğum gününü kutlayan bir fener aydınlatma festivali olan, Yeodeunghoe geleneğinin bir parçası ve mevsimlik bir etkinlik olan Gwandeung ile Konfüçyüsçülüğe dayanan ve sajoklar yani aristokrat aileler tarafından sanata bir taktir göstermek ve sanatın tadını çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen Gwanhwa. Anlaşıldığı gibi Gwandeung tüm topluluğun katılımını sağlayan bir eğlence iken Gwanhwa küçük ölçekli bir eğlence aktivitesidir.
Kore’de Joseon Hanedanlığı’ndan bu yana düzenlenen bir etkinlik olarak karşımıza çıkan Nakhwa Nori; insanların refahı ve bol hasat için dua edilen, kötü şansa karşı korunmak ve iyi bir yıl için dileklerde bulunulan geleneksel bir Kore havai fişek festivalidir. Burada havai fişekler günümüz anlamından biraz uzak olup daha geleneksel haliyle karşımıza çıkıyor. Genellikle nehirler veya göller gibi su üzerinde yapılan Nakhwa Nori’de yaygın olarak kullanılan havai fişekler kömür tozu, Kore kağıdı ve ağaç kabuğu tozu ile yapılan Julbuldur. Julbul ip, çubuk ve ateş için kullanılan bir Korece kelimedir. Bu nedenle bu geleneksel festivale Julbul Nori 줄불놀이 de denir.
Bir ağaç dalına, bir binanın çatısını ucuna veya nehir kıyısına asılan iplere bağlanan Julbullar ateşe verildiğinde içindeki kömür yanarak etrafa minik alevler saçar. İşte Nakhwa Nori’ye ismini veren de bu görüntüdür.
Günümüzde Nakhwa Nori etkinliği Kore’de çeşitli yerlerde, çeşitli zamanlarda düzenlenmektedir. Bunlardan en popülerlerinden biri Buda’nın doğum gününde yani Ay takviminin 4. ayının 8. günü, Haman çevresinde düzenlenmektedir. Bu Nakhwa Nori etkinlikleri, Japon sömürgesi sırasında durdurulsa da 1985 yılında tekrar düzenlenmeye başlamış ve günümüzde de devam etmektedir. Ayrıca 30 Ekim 2008’den bu yana Haman Nakhwa Nori adını alarak Somut Olmayan Kültürel Miras ilan edilmiştir. Bir diğer önemli Nakhwa Nori etkinliği ise her yıl Temmuz ayında Andong şehrine bağlı Hahoe adlı geleneksel bir köyde gerçekleştirilmektedir.
Nakhwa Nori her aşamasıyla görenleri büyülüyor.
Nakhwa Nori dört bölümden oluşur: Baet Nori, Dalgyal Bul Nori, Julbul Nori ve Nakhwa Nori.
Baet Nori:
“Tekne gezintisinden zevk almak” anlamına gelen Baet Nori eğlencenin ana kısmıdır. Geleneksel olarak bu bölüm, aristokratların teknedeyken içki ve şiirin tadını çıkarmalarını içerirdi. Eğlencenin diğer kısımları da Baet Nori’yi tamamlamaya ve zarafetini artırmaya hizmet ediyor.
Dalgyal Bul Nori:
İçi boşaltılmış yumurta kabuklarını kağıt ve pamuk parçalarıyla doldurduktan sonra yağa batırılıp ateşe verildiği bölümdür. İnsanlar yumurta kabuklarını nehrin bir tarafından Baet Nori’nin başladığı yere akması için bırakırlar. Yüzen alev parçaları atmosferin etkileyici bir unsuru olarak hizmet eder.
Julbul Nori:
Etkinliğin en görkemli kısmı olan Julbul Nori; 1500’den fazla su boyunca uzanan Julbulların yakılması ile gerçekleşir. İçerisindeki maddelerden dolayı yanarken küçük patlamalar oluşturan Julbullar nehre düşen yansımaları ile etkileyici ve göz kamaştırıcı bir görüntü oluşturur.
Nakhwa Nori:
Festivaldeki bir diğer öne çıkan bölüm ise Nakhwa Nori’dir. Köylüler önceden hazırlanmış bir yığın çam dalını yakarken seyirciler “Nakhwaya!” diye bağırırlar. Yakıldığında oluşan devasa ateş topu uçurumdan aşağı doğru fırlatılır ve bu sırada herkes bir dilek tutar. Atılan ateş topu düşerek kayalara çarpar ve ateş püskürterek etkinliğin en can alıcı kısmını oluşturur.
Kore’ye herhangi bir Nakhwa Nori etkinliğinin olduğu dönemde yolunuz düşerse bu görsel şöleni de görülecekler listenize eklemenizi tavsiye ederim.