Manga Kafe hakkında bilmeniz gereken 7 şey
Sık sık mangalar hakkında düşünürüm: popülaritesi ve kültürel önemleri inkar edilemez; kendine özgü stilleri olan Japon çizgi romanlar. Tetsuwan Atom (Astro Boy) dan Shingeki no Kyojin (Attack on Titan) a kadar, Mangalar, savaş sonrası Japonya ruhunu ve onu yaratan toplumu yansıtıyor. Manga kafeleri ziyaret etmek, özellikle kendi dillerine yapılan çeviriler ile mangaya aşina olan fanlar için, Neo-Japon kültürüne potansiyel olarak büyüleyici bir bakış açısı sunuyor ki; işte sizlere bu fenomeni anlamanızda yardımcı olacak bir kaç açıklama.
1. Neden Manga Kafe?
Toplumsal uyum için genel tercihler yaratmanın dışında ortak bir estetik arzuyu da ifade etmesi bakımında Japon kültüründe grup bilinci oldukça önemlidir. Bu durum özellikle estetiğin ana akıma paralel giden Manga gibi bir alt kültürün hareketine temel olduğu durumda doğrudur. Geleneksel edebiyat, her zaman geçmişe dayalı paylaşmış kişisel bir deneyimdir. İki insan aynı romanı okumayı paylaşabilir, ama birbirlerinin hikayeye olan özgün bakış açısını ya da yorumunu paylaşamazlar, okuma hızları aynı olsa bile. Manga ile yaratıcı hayal gücü yazar/sanatçının elinde iken, takdir ise seyircilerin meselesidir. Bundan dolayı Tokyo metrosunda tek bir çizgi roman etrafında toplanmış 2, 3, 4 ya da daha fazla kişi görmek pek yaygın değildir. Manga kafelerin ulaşmak istediği hedef de bu noktadadır.
2. Kendini evde saymak
Yine de manga kafeler, internet cafelerden daha fazla grup deneyimi hedeflemiyorlar. Önerdikleri içerik, rahatlamak için tanıdık ve konforlu bir çevredir. Çoğu manga Kafenin benzer hizmet vermesi nedeniyle internet kafe ile manga kafelerin farklılığı bir tartışma konusu olmuştur. Bu yerlerde kapsamına bağlı olarak çeşitli şekillerde konfor sağlanmıştır: Okuma koltukları, sigara içilmeyen alanlar, kanepe ve yatar koltuklar, tatami minderleri ve masaj koltukları yorgun öğrenciler, iş adamları ve gezginlerin kullanımına sunulmuştur. Bir çok gece konaklamaya uygundur.
3. Tesis
Adı gereği, manga kafeler müşterilerine bir kütüphane gibi özel seçim mangalar sunarlar. Ve büyük bir manga kafede binlerce cilt kitap bulabilirsiniz. Mekana göre önemli ölçüde değişiklik gösterse de, genellikle ücretsiz internet erişmi ve ikramların yanında pek çok manga kafede açık bölmelere ek olarak özel kabinleri ve parti odaları vardır. Ayrıca müzik CD’leri, DVD’ler ve video oyunları gibi diğer tür medya kaynaklarına ulaşmak da mümkündür. Duş odaları, dart, dergi ve gazeteler, bilardo masaları, masa tenisi, slot makineleri, mahjong, tırnak salonları ve solaryumu tek bir manga kafede veya diğerinde bulmak mümkündür.
4. Fiyatlar
Müşteriler hizmetler karşılığında saati ortalama 400 civari asgari bir ücret öderler. En çok ismi bilinen “Media Cafe Popeye” isimli manga kafe zinciri yarım saati 300, artı her 15 dakikayı 110 olarak ücretlendirmiştir. Ücretler hafta sonları ve tatillerde artmaktadır. Keşfettiğim bir gerçek ise bazı parasız gezginler manga kafeleri Japonya’da kalınabilecek ucuz yerlerden biri olarak tavsiye ettikleridir. Benim bu konuda tecrübem olmadı, o yüzden oraya kendin bakmalısın!
5. Bir zamanlar gençtik!
Sunulan bu pop kültürü ile birlikte, manga kafelerin sadece 30 yaş altı ya da gençler için olduğunu düşünebilirsiniz ancak daha yaşlı iş adamları da sağlanan bu ortamı takdir ediyorlar. Bu durum bir zamanlar öğrenci olan eli sıkı, maaşlı çalışan kadın ya da erkekler için bile bir sürpriz değildir. Artık kendileri için manga almayacakları düşünülse bile, sıklıkla banliyö trenlerinde bırakılan mangaları toplayıp okuyacaklardır. Üstelik pek çok kafede ofis yazılımı, yazıcılar, fotokopi makineleri vb. Gibi iş olanakları sunulması yoğun çalışan iş adamına (ya da kadınına) manga kafelerde vakit geçirmek için iyi bir bahane de sunmaktadır.
6. Davranışlar
Tutumları incelemek gerekirse, muhafazakarlık sadeliği tercih edenler arasında yaygındır ve manga çılgınlığı bundan hariç sayılmaz. Sağladığı diğer hizmetler ne olursa olsun birçoğu, manga kafesinin kütüphane tarzı kurallara sahip olmasını bekler, yani…shhhh! Öte yandan bazı kafelerde tartışmanın değerli kabul edildiği daha sosyal atmosferler vardır ki, bazılarında manga sanatçısı olmak isteyenler için ders ve çizim atölyeleri bile mevcuttur.
7. Öneriler
Tokyo’yu ziyaret edecekler için tavsiyeler; seçim için onlarca manga kafeden oluşan kafa karıştırıcı bir liste ve net verilere dayanmayan teklifler var. Tavsiyem gitmeden önce seyahat sitelerini iyice araştırmanız. Yine de deneyebileceğiniz iki tane çok iyi bilinen şirket zinciri var. Yukarıda Media Cafe Popeye’ den bahsetmiştim ki oldukça iyi bir itibarı vardır. Bunları Shibuya, Shinjuku ve Kichijoji’de ve pek çok yerde bulabilirsiniz. Bir de Roppongi, Asakusa ve Akihabara’da GeraGera isimli şirket vardır. Fakat gerçekten benzersiz ve eğlenceli manga kafe deneyimi istiyorsanız Akiharaba’daki Nagomi Style Cafe’yi denemelisiniz. Oldukça makul fiyatlara bulabileceğiniz, Kyoto stilindeki misafirhanelere benzer şekilde en güzel mekana sahip kafedir. Görevli personel geleneksel kıyafetler giyerken arka planda da yumuşak bir şekilde Shamisen müzikleri çalar.
Tabi ki manga kafeler de eleştirisiz değildir. Yayıncılık sektörü, tek bir manganın telif hakkı alınmaksızın potansiyel sayıdaki pek çok kişi tarafından okunurken, manga kafe sahiplerinin manga distribütörlerinin zararına olarak kâr etmesini haksız olarak görüyor ve en azından her bir manga cafe zincirinin e-posta ve internet hizmetleri aracılığı ile rakiplerini alt ettiğini söylüyor. Bu tür iddiaların ne kadar ciddiye alınması gerektiği belirsiz olsa da, manga kafeler bir şekilde çoktan fenomen olmuş durumda.
Etiket:japon, japon kafeleri, Japon Kültür, japonya, manga, manga cafe, manga kafe