Laos: Asya’nın Gizemi
Laos, tam adıyla Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti. Adını duymamış olmanız muhtemel olan bu ülkenin tarihi 12. yüzyılların tarihinden itibaren kendini gösteriyor. Bölgede azınlık etnik grup olarak varlıklarını sürdüren Lao’lar, zamanla bölgede varlıklarını hissettirerek kendilerine ait bölgeler yönetmeye başladı. Geçmişinde yönetim biçimi olarak monarşiye sahip olan ülke, 1975 tarihinden beri tek partili demokratik halk cumhuriyeti olarak yönetiliyor. Dışarıdan bu profili gösteren Laos, içeriden nasılmış gelin bir bakalım.
Laos Nerede?
Laos, Asya kıtasında bulunan Çinhindi Yarımadası’nın merkez kısımlarında yer alır. Tayland, Myanmar, Kamboçya, Vietnam ve Çin ile sınır komşusudur. Özellikle Çin ile olan sınırı, Laos’un bulunduğu coğrafya hakkında ön fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Kaynağı Çin olan Mekong Nehri, ülkenin ulaşımı açısından büyük önem taşıyor. 4900 km uzunluğa ulaşan bu nehrin büyük bir kısmı Laos sınırlarından geçmekte ve ülke içerisinde baştan başa ulaşım imkânı sağlıyor.
Laos Kültürü
Tarihte pek çok ülke ve toplumda olduğu gibi Laos ülkesinin kültürünün de temel yapı taşı inançlarından gelmektedir. Budizm’in Theravada koluna mensuplardır. Theravada, “eski öğreti” anlamına geliyor ve ülkede varlığını büyük oranda hissettiriyor. Başta büyük şehirler olmak üzere ülkede birçok görkemli heykel ve yapı bulunuyor. İşte onlardan bazıları;
Laos Şehirleri ve Yapıtları
Pakse
Laos’un sayılı büyük şehirlerinden birisi olan Pakse, ülkenin güneyinde yer almakta. Wat Phousalao, çoğu Budist ülkede var olan Golden Buddha kültürünü Laos’ta en iyi yansıtan heykellerden biridir.
Benzer ihtişam ve tona sahip bir başka yapıt, Wat Luang Tapınağı. Pakse’de bulunan önemli tapınaklar arasında yer alır.
Son olarak ise Don Khong adasını ve bulunduğu enfes konum civarındaki şelaleler, ziyaret edilmeye değer.
Viyentiyan
Laos’un başkenti ve en büyük şehridir. Tayland ile direkt sınırdır ve arasında 1 kilometre mesafe dahi yoktur. Viyentiyan şehrinin kült haline gelmiş yapıtı Pha That Luang, ülke içerisinde önemli bir yere sahiptir. Geçmişinin MS 3. yüzyıllara dayandığı söylenmektedir.
Tarihi olarak başka öğe barındıran bir diğer yapıt Patuxai. 1953 yılında Fransızlarla mücadeleden sonra tam bağımsızlığını kazanan Laos, bu anıtı bağımsızlık mücadelesi için savaşanlara ithafen adamıştır.
Luang Prabang
Ülkenin kuzey kısımlarında bulunan bu şehir, aynı zamanda UNESCO tarafından Luang Prabang Kasabası Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Pek çok kültürel zenginliği barındıran bu şehrin en dikkat çeken eseri Phousi Dağı’dır. Altını andıran sarı teması burada da kendini gösteriyor. Bulunduğu yüksek konum itibariyle aynı zamanda ziyaretçilerine eşsiz bir manzara da sunuyor.
Bir başka eşsiz görüntü oluşturan eser, beşerî değil. Kuang Si Şelaleleri bulunduğu küçük alanda adeta yalancı cennet ambiyansı oluşturuyor.
Laos’a Nasıl Gidilir?
Türkiye ve Laos arasında en sık bilet bulunan uçuşlar İstanbul – Vientiane şehirleri üzerinden oluyor. İzmir, Ankara, Antalya havaalanlarından da sefer bulunmaktadır. Vientiane dışında Luang Prabang’a da sefer yapabilirsiniz. Ancak Pakse seferleri daha seyrek olmaktadır.
Laos Vize İstiyor Mu?
Evet ancak bu süreç izin almaktan ziyade sınır kapılarından alınabilecek türden bir vizedir. Laos sınır kapısından 40 dolar ücret, pasaport ve 1 adet vesikalık ile 30 günlük Laos vizesini rahatlıkla alabilirsiniz.
Etiket:asya, budizm, laos, pakse, Patuxai, Pha That Luang, Viyentiyan, Wat Luang Tapınağı