Korece nasıl veda edilir?
Bu yazımızda Korecede nasıl veda edeceğimizi öğreneceğiz. Daha önce şu yazımızda nasıl selam verileceğini öğrenmiştik. Selam verdik bir şekilde sohbet ettik ve veda vakti geldi. Bu durumda ne diyeceğiz. Bu durumda karşınızdaki kişi ile olan samimiyetiniz önemlidir. Eğer samimi bir arkadaşınız ise kısaca 안녕 (annyeong) diyebilirsiniz. Bunu sadece samimi olduğunuz kişilere karşı kullanmalısınız. Bir doktora, öğretmeninize, mahkemede hakime gidip de 안녕 (annyeong) demeyin 🙂 Yakın arkadaşlar arasında aile içinde kullanabilirsiniz. Bu kelimeyi yakın arkadaşlar arasında merhaba demek için de kullanabilirsiniz. Kelimenin okunuşu annyon şeklindedir. Aşağıdan dinleyebilirsiniz:
Peki karşımızdaki kişi ile kibar bir yapı ile nasıl vedalaşacağız? Bunun için de farklı sözcükler mevcut. Fakat ben en yaygın kullanılan kelimeyi vereceğim size. Bu kelimede her 2 tarafta görüşürüz demektedir. Fakat söylenişi ve yazılışı farklıdır. Eğer bir yerden ayrılan siz iseniz şunu demelisiniz:
안녕히 계세요 (annyeonghi gyeseyo) : Hoşça kal, görüşürüz gibi anlamlara gelir. Bunu ayrılan kişi söyler. Aşağıdan dinleyebilirsiniz:
Biz ayrılan değil de kalan kişiysek şunu demeliyiz:
안녕히가세요 (annyeonghi gaseyo): bay bay, görüşürüz, güle güle gibi anlamlara gelir. Bunu kalan kişi söyler. Aşağıdan dinleyebilirsiniz:
Aradaki fark dikkat ettiyseniz birisi gyeseyo diğeri gaseyo ile bitiyor.
Diyelim ki;
Okula gideceksiniz. Siz 안녕히 계세요 (annyeonghi gyeseyo) diyeceksiniz. Evde kalan anneniz, babanız 안녕히가세요 (annyeonghi gaseyo) diyecektir.
Veya okuldan eve dönerken siz 안녕히 계세요 (annyeonghi gyeseyo) diyeceksiniz. Öğretmeniniz 안녕히가세요 (annyeonghi gaseyo) diyecektir.
Gayet basit değil mi?
Kısacası samimi arkadaşlarınıza 안녕 (annyeong), nazik olmanız gereken yerlerde ise ayrılırken 안녕히 계세요 (annyeonghi gyeseyo), uğurlarken 안녕히가세요 (annyeonghi gaseyo) diyeceksiniz.
Ya herkes ayrılıyorsa? Diyelim ki arkadaşlarınız ile kafede buluştunuz. Artık kalkalım dediniz dışarı çıktınız. Biri dedi ki ben sola gideceğim. Diğeri dedi ki ben sağa gideceğim. Öbürü şuna yana diğeri bu yana gidecek. Yani ayrılan yerde kalan kişi yok. Herkes farklı yönlere ayrılacak. Bu durumda 안녕히가세요 (annyeonghi gaseyo)
Etiket:asialogy