Kore kaligrafisi görsel bir şölen sunuyor
Kore kaligrafisi Hangul veya Hanja’daki Kore’nin sanatsal yazı geleneğini yansıtan görsel bir sanattır.
Kore kaligrafisi eski geleneğin gücünü, saflığını ve sürekliliğini gösterirken sanatçıların duygularını da aktaran, sevilen bir sanat türüdür.
Kore kaligrafisi nedir?
Japon kaligrafi sanatı ile ilgili yazımızı da aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
Karakterlerin sanata dönüşmesi
Asya’da birinin kendi elleriyle yaptığı kaligrafi eserini başka birine vermesi sanatçının o kişiye duyduğu büyük saygıyı sembolize eder ve kalbin gerçek bir armağanı olarak kabul edilir. Bunun nedeni, Asya kültürlerinde kaligrafinin yalnızca el yazısıyla ilgili teknik bir alıştırma değil, aynı zamanda zihni eğitme ve disipline etme eylemi olmasıdır. Yazının bir fırça ile tasarlanıp yapılan görsel bir sanat formu olan Doğu kaligrafisi, Batıdaki karşılığından farklıdır. Batı kaligrafisi harfleri estetik güzelliğin nesneleri olarak görüp daha çok kağıt üzerinde açık ve güzel bir şekilde harfleri oluşturmaya odaklanırken, Kore de dahil olmak üzere çeşitli Doğu ülkelerinin kaligrafisi sanatçının duygularını ifade etmek için karakterlerin şekil ve anlamlarını kullanan anlamlı ve zarif bir sanattır. Bu nedenle tüm Asya kaligrafi eserleri onları yaratan sanatçılarının kişiliklerini açıkça ortaya koymaktadır. Bu sanat formunu mükemmelleştirmek için uzun yıllar gereken çalışmalarla Asya’da kaligrafi sadece teknik bir alıştırmadan çok daha fazlasıdır. Bu bir zihinsel eğitim biçimidir ve buna “Kelime Yolu” denmesinin nedeni budur.
Kaligrafların dört “Arkadaşı”: Kağıt, fırça, mürekkep çubuğu, mürekkep taşı
Kaligrafi yapmak için gerekli dört ana araç vardır: kağıt, fırça, mürekkep çubuğu ve mürekkep taşı. Bu dört “arkadaş”, Korece söylemek gerekirse “munbangsawoo”, modern öncesi Kore evlerinde yapılan çalışmalarda yaygın olarak bulunan nesnelerdi. Kaligrafi kağıdı özellikle mürekkebi emmek ve renkleri yansıtmak için uygun olan geleneksel “Hanji” (Kore dut kağıdı) olması gerekirken, fırça düz olmalı ve aynı uzunluktaki hayvan tüylerinden yapılan keskin bir uca sahip olmalıdır. Kullanılan fırça saklanmadan önce yıkanıp temizlenmelidir. Mürekkep çubuğu, yanmış ağaçlardan oluşan kurum ve tutkal karışımından oluşur. İyi bir mürekkep çubuğunun parçacıkları son derece ince ve sağlamdır. Üzerinde mürekkep çubuğunun taşlandığı mürekkep taşı suyu emmeyen sert bir taş veya yeşim taşından yapılmalıdır. Bu dört araca ek olarak kaligrafi için “Yeonjeok” (mürekkep taşını öğütmek için gereken suyu tutmak için bir kap), çizme maşası (fırçaları tutmak için bir kap), munjin (uzun ve düz kağıt ağırlıkları) ve pilse (fırçayı yıkamak için bir kase) dahil olmak üzere birkaç araca daha ihtiyaç vardır.
Kaligrafi: gözlere şenlik oldu ve kalbe kazındı
Kaligrafi, Çince veya Korece karakterlerin yapısal güzelliğini beyaz bir sayfada fırça ve siyah mürekkep ile ifa eder. Her kaligrafik eserin güzelliği yapısına bağlıdır: örneğin, noktaların ve çizgilerin dengesi ve oranı, büyük ya da küçük, uzun ya da kısa olması ve boşluk alanının konumlandırılması. Ayrıca, yazının ritminin ve akışının güçlü ya da zayıf, hızlı ya da yavaş olmasına bağlı olarak hareketin güzelliği yaratılır. İşte sanatçının ruh halini ifade eden bu hareketin sonucu siyahın çeşitli tonlarıdır. Mürekkebin renginin yarattığı alanın güzelliği, karakterlerin konumlandırılması, yazılı karakterlerin hareketinin ihtişamı ile bir araya geldiğinde sanatçının kişiliğinin eseri boyunca parlamasını sağlar. Genellikle Kaligrafi sanatçıları eserlerinde klasik alıntıları ya da iyi dilek cümlelerini ifade ederler ve bu eserlerin oluşum sürecinde kelimeleri sadece kağıda değil kalplerine de yazarlar.
Hangul kaligrafisinin basit ama güçlü güzelliği
Birkaç bin yılda geliştirilen çeşitli yazı tiplerine sahip olan Çince karakterli kaligrafinin aksine Hangul (Korece) kaligrafisi sadece yaklaşık 500 yaşındadır. Nispeten kısa tarihine rağmen, Hangul kaligrafisi sade ve ölçülü güzelliği ve beklenmedik gücü nedeniyle birçok kaligrafi meraklısı tarafından sevilir. Hangul kaligrafisi yeni yazı tipleri ve yazma stilleri oluşturmak için giderek artan girişimlerle sürekli olarak geliştirilmektedir. Kore’de Namsan Hanok köyü de dahil olmak üzere yabancılar için kaligrafi dersleri veren birçok yer var. Bu dersler kaligrafi öğrenmeye ilgisi olan herkese açıktır; hatta Kore’de faaliyet gösteren yabancı elçilikler ve şirketlerin üyeleri tarafından büyük beğeni topluyorlar. Ayrıca her yıl özellikle yabancılar için çeşitli kaligrafi yarışmaları düzenlenmektedir.
Etiket:kaligrafi, kaligrafi sanatı, kore kaligrafisi, kore yazısı