Kore evlilik geleneği; 함을 사세요
Kore evlilik geleneği; Güney Kore köklü bir uygarlıktan miras kalan pek çok geleneğe sahiptir. Evliliklerde de her kültürü temsil eden farklı uygulamalar bulunmaktadır. Biz, bugün Güney Kore’deki ham gönderme (함) geleneğine bir göz atalım.
Güney Kore’de çiftler evlenmeden önce damat evinin gelin evine gönderdiği tahta sandığa ‘Ham’ denir. Bu sandığı göndermek çok kıymetli kızınızı verdiğiniz için teşekkür ederiz anlamını taşımaktadır. Sandığın içinde bu teşekkür mesajının bulunduğu nota (혼서지) ek olarak mavi ve kırmızı renkli ipek bir kumaş veya hanbok, gelin için hediyeler ve kötülükleri önlemesi için bir para kesesi (오박주머니) koyulmaktadır. Sandığın ana malzemesi ise sedef ağacından yapılmaktadır ancak günümüzde bu sandık yerine çiftlere balayına gitmeleri için seyahat çantası verilmesi de tercih edilebilmektedir.
Damadın arkadaşlarından birisi sandığı yüklenir, kurutulmuş kalamardan yapılmış maskeyi takar ve yüksek sesle 함을 사세요 yani sandığı alın! diye bağırarak tüm mahalleyi gezer ve böylece gelin ve damadın bir çift oluşu herkese bildirilmiş olur. Gelin evi de sandığı beklemekte olup damadın arkadaşları geldiğinde bir zarfın içine para koyup sandığı yüklenmiş olan arkadaşına bahşiş olarak verirler. Sandığı yüklenen kişiye de (함진아비) hamcinabi adı verilmektedir. Gelin damadın arkadaşlarına yemek ikramında bulunur, gelin ve damadı tebrik eden arkadaşları eğlenerek geri dönerler.
Bu gelenek bizlerdeki gelinin bavulunun ve çeyizinin gelmesi geleneğiyle benzerlik göstermekte ayrıca damadın yakın arkadaşı da biz de sağdıçlık görevini üstlenmektedir. Kültürler arası benzerlikler bile Kore ve Türk halklarının ortak düşünce yapılarını göstermiyor mu sizce de?