Kore atasözleri; Kendinizi değiştirmek için 26 bilge Kore atasözü
Kore atasözleri; Koreliler, ataları ve öğretmenleri tarafından bilge sözlerle yaşamaları için eğitildiler. Ancak bu sözler dünyadaki herkes için geçerlidir. Hayatta biraz ilhama ihtiyacınız varsa, bu 26 bilge Kore atasözüne göz atın. Hepsini okuduktan sonra, hangi atasözünün hayatınıza en uygun olduğunu yorumlarda bize bildirin!
Koreceye meraklıysanız aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir.
Korecede nasıl teşekkür edilir?
Kore Atasözleri
Şimdi sırası ile Kore atasözlerini görelim.
Kore Atasözü 1: 김치국부터 마시지 말라
Birebir Anlamı: Önce Kimchi çorbasını içmeyin. (Yemek yerken Kimchi çorbası ile başlamayın.)
Durum: Bu atasözü, birisini bir projede veya gelecek için planlamada kendisinin önüne geçmemesi konusunda uyarmak için kullanılır. Bu aynı zamanda tahmine dayalı planlar/eylemler yapmamayı da önerebilir. Kimchi bazlı bir yemek yediğinizde, önce Kimchi sosunu içmiyorsunuz değil mi? Bunun gibi.
Not: Kimchi çorbası baharatlıdır ve acıyı azaltmak için genellikle pirinçle yenir; bu nedenle, bu atasözü, bir kişinin çorbayı içmeden önce pirincin gelmesini beklediğini, çünkü kişinin pirincin geç gelmesi veya hiç gelmemesi durumunda kararsız kalabileceğini öne sürer. Türkçe’deki karşılığı: “Dereyi görmeden paçaları sıvama.”
Kore Atasözü 2: 공자 앞에서 문자 쓴다
Birebir Anlamı: Konfüçyüs’ün önünde Çince karakterler yazmak
Durum: Bir yabancı Seul’ü ilk kez ziyaret ettiğinde ve bir tur rehberine en iyi yerlerin neresi olduğunu söylediğinde. Bunu, bir uzmana onun uzmanlık alanını öğretmeye çalışan birisine dikkat çekmek için kullan. Diğer bir deyişle, sınıfta öğretmeninin her zaman yanıldığını kanıtlamaya çalışan sinir bozucu kişi.
Kore Atasözü 3: 그림의 떡
Birebir Anlamı: Bir pirinç keki resmi
Durum: Şimdiye kadar Korelilerin pirinç keklerine olan yoğun sevgisini fark etmişsinizdir. O kadar çok severler ki, bir resmini veya tablosunu gördüklerinde gözleri parlar ve midelerinde bir uğultu hissederler, ama ne yazık ki yakalayamazlar çünkü bu sadece bir resimdir. Bunun anlamı sahibi olmayacağınız bir arzuyu tarif etmektir, bu yüzden onu unutsanız iyi olur.
Kore Atasözü 4: 고생 끝에 낙이 온다
Birebir Anlamı: Zorlukların sonunda mutluluk gelir.
Durum: Sınavlarınıza mı çalışıyorsunuz? Bir iş projesi hakkında stresli misiniz? Kendinizi cesaretlendirmek ve pes etmemek için bu bilge sözleri kullanın. Sıkı çalışma ile her zaman başarı vardır. Fighting! (Savaş!)
Kore Atasözü 5: 원숭이도 나무에서 떨어진다
Birebir Anlamı: Maymunlar bile ağaçtan düşer.
Durum: İnsanlar mükemmel değildir. İkisi de belirlenmiş uzmanlık alanlarında mükemmel değildir. Yani bir matematikçiyseniz ve bir problemi yanlış çözdüyseniz, bu önemli değil. Uzmanlar bile bazen hata yapar. Bir kol saati tamircisiyseniz ve bir saati kırsanız dahi… O müşteriyle nasıl başa çıkacağınız konusunda daha fazla endişelenin.
Kore Atasözü 6: 서당개 삼 년에 풍월 읊는다
Birebir Anlamı: Bir köy okulunda üç yıl sonra bir köpek bile bir şiir okuyabilir.
Durum: Becerilerinizi nasıl geliştirebilirsiniz? Tabii ki pratik yaparak! Pratik yapmak mükemmelleştirir gibi sözlerle birini cesaretlendirin!
Kore Atasözü 6: 가려운 곳을 긁어 주다
Birebir Anlamı: Kaşınan yeri kaşıyacaksın!
Durum: Seninle aynı zevke ve kafa yapısına sahip bir arkadaşın var mı? Senin de yapmak istediğin şeyi yapmak isteyen bir arkadaşın varsa ya da masanda uyuyakaldığında birisi sana kahve ısmarlarsa, bu sırtınız kaşındığında birisinin sırtınızı kaşıması gibi bir şey! Aynı anda mutlu ve rahat edeceksiniz!
Kore Atasözü 8: 콩 심은데 콩나고, 팥 심은데 팥난다
Birebir Anlamı: Fasulye ekilen yerden fasulye, barbunya ekilen yerden barbunya (팥) çıkar.
Durum: Bir ev, sahibinin ne tür bir insan olduğunu gerçekten söyleyebilir. Dolayısıyla bir insanı çevresinden yargılayabileceğimiz söylenebilir. Örneğin, dağınık bir ev, dağınık bir ev sahibini işaret edebilir veya nazik bir arkadaş grubu sizin de nazik bir insan olduğunuzu gösterebilir.
Kore Atasözü 9: 낮말은 새가 듣고 밤말은 쥐가 듣는다
Birebir Anlamı: Kuşlar gündüzün sözlerini, fareler gecenin sözlerini dinler.
Durum: Nerede ve ne zaman olursanız olun, kimin hakkında konuştuğunuza dikkat etmelisiniz çünkü birileri sizi duyabilir. Bu bir uyarı olarak kullanılır (bu doğru, troller).
Kore Atasözü 10: 시작이 반이다
Birebir Anlamı: Başlamak işin yarısıdır.
Durum: Bu, birine proje/aktivite/yarışma vb. için iyi bir başlangıcın çok önemli olduğunu söylemek içindir.
Kore Atasözü 11: 가재는 게 편이라
Birebir Anlamı: Kerevit yengecin yanındadır.
Durum: Benzer özelliklere ve geçmişe sahip insanların nasıl birbirlerine bağlı kalma ve birbirlerinin yanında yer alma eğiliminde olduklarını anlatmak için kullanılır. (uluslararası öğrenciler…*öhö*)
Kore Atasözü 12: 찬물도 위아래가 있다
Birebir Anlamı: Soğuk su aşağıdan yukarıya doğrudur.
Durum: Hayatta belli bir düzen vardır ve Kore’de bu, yemek masasında büyüklerinden önce yemek yiyen kaba ve sabırsız çocuklar için kullanılır. Kore’de içme suyu kadar basit olan her şey için bile uygun bir düzen vardır. Yaşlı kişiye her zaman genç olanlardan önce hizmet verilir. Bu çok katı görünebilir, ancak buna alıştığınızda çok iyi görünecek!
Kore Atasözü 13: 가는 말이 고와야 오는 말이 곱다
Birebir Anlamı: Giden sözler güzelse gelen sözler de güzel olur.
Durum: Zorbaları, arkadan bıçaklayanları ve dedikodu kraliçelerini hedef alın. Bu bilge sözler, başkalarının kendisine iyi davranmasını isteyen birini başkalarına iyi davranmaya teşvik etmek için kullanılır.
Kore Atasözü 14: 웃는 얼굴에 침 뱉으랴
Birebir Anlamı: Gülen bir yüze nasıl tükürebilirsin?
Durum: Örneğin müşteri hizmetleriyle uğraşırken ses tonunuz müşterinin nasıl hissettiğini belirleyecektir. Yumuşak ve sakin bir ses asla öfkeye neden olmaz, ama sesinizi yükseltmeniz öfkeli duygular uyandırabilir ve bu da sert sözlerin hararetli bir tartışmasına yol açabilir. Sanırım “söyle, püskürtme” sözü burada işe yarıyor.
Kore Atasözü 15: 소 잃고 외양간 고치기
Birebir Anlamı: Bir ineği kaybetmek ve ardından ahırı tamir etmek.
Durum: Bu söz birini azarlamak için kullanılır. Örneğin bir öğrenci büyük bir “F” aldıktan sonra biyoloji sınavına hazırlanırken, “çok geç oldu oğlum~ önceden hazırlansan daha faydalı olurdu!” demek gibi.
Kore Atasözü 16: 개구리 올챙이 적생각도 못 한다
Birebir Anlamı: Kurbağa iribaşları düşman olarak düşünemez.
Durum: Senin kadar yaşlı ve tecrübeli olmayan insanlardan nefret edemezsin çünkü bir zamanlar sen de onlar gibiydin.
Kore Atasözü 17: 등잔 밑이 어둡다
Birebir Anlamı: Lambanın altı karanlıktır.
Durum: Genelde insanlar burunlarının dibinde neler olup bittiğinin farkında değiller. Mesela insanlar evlerinin uzağında olup biten şeylere kapılarının önünde olduğundan daha fazla dikkat ederler. Yakınınızdakilerin kıymetini bilin!
Kore Atasözü 18: 호랑이에게 물려가도 정신만 차리면 산다
Birebir Anlamı: Bir kaplan tarafından köşeye sıkıştırılsanız bile, soğukkanlılığınızı korursanız hayatta kalabilirsiniz.
Durum: Zor bir durumdaysanız, sakin olun böylece üstesinden gelebileceksiniz.
Kore Atasözü 19: 하늘이 무너져도 솟아날 구멍이 있다
Birebir Anlamı: Gökyüzü çökse bile, dışarı fışkıran bir delik olacaktır.
Durum: Kötü durumda olanları teselli etmek için kullanılır. Herhangi bir kötü durumdan bir çıkış yolu vardır. Azmin olduğu yerde bir yol vardır.
Kore Atasözü 20: 나중 난 뿔이 우뚝하다
Birebir Anlamı: Sonraki boynuzlar inanılmaz derecede özeldir.
Not: Türkçedeki karşılığı ile açıklanacak olursa; “Boynuz kulağı geçer.”
Durum: Genellikle genç neslin siz onların yaşındayken yaptığınız her şeyde daha iyi olduğu üzücü bir gerçektir :’-( Yani aslında genç neslin çok daha hazırlıklı olduğu söylenmeye çalışılıyor.
Kore Atasözü 21: 화약을 지고 불 속으로 들어간다
Birebir Anlamı: Barutun içine düşen ve ateşe giren bir böcek.
Durum: Sadece bela arayanlara veya kendilerini tehlikeye davet edenlere söylenir! Şimdi herhangi bir koruyucu giysi olmadan radyoaktif bir odaya girmezsiniz, değil mi? Bir ahjummaya hararetli bir tartışmaya meydan okumanın Korece karşılığı… Ah hayır…
Kore Atasözü 22: 백지장도 맞들면 낫다
Birebir Anlamı: Kağıtların birlikte kaldırılabilmesi daha iyidir.
Durum: Bir proje üzerinde çalışan iki kişi genellikle tek başına çalışan kişiden daha iyi sonuçlar elde edebilir. Sonuçta iki kafa bir kafadan iyidir!
Kore Atasözü 23: 장구를 쳐야 춤을 추지
Birebir Anlamı: Kişi ancak Kore davuluna dokunulduğunda dans etmeye başlayabilir.
Durum: Bazen işler planlandığı gitmez ve bazen bir şeyi başarmak için birinden ekstra yardıma ihtiyaç duyarız.
Kore Atasözü 24: 고양이에게 생선을 맡기다
Birebir Anlamı: Bir balığı bir kediye emanet etmek
Durum: Hiç kötü yumurta olan bir insanla tanıştın mı? Bu ifade, birine elmas saatinizi verdiğinizde bu güveni suistimal edebilir gibi şüphelerinizi dile getirmek içindir.
Not: Burada kötü yumurta ile kötü, sahtekar ve güvenilmez birisi kastedilmiştir.
Kore Atasözü 25: 구르는 돌에는 이끼가 끼지 않는다
Birebir Anlamı: Yuvarlanan taş yosun tutmaz.
Durum: Kendi evinizin rahatlığında çürümek yerine dışarı çıkın ve dünyayı deneyimleyin! Aktif bir kişinin daha tatmin edici bir hayata sahip olacağı öne sürülmektedir.
Kore Atasözü 26: 오늘 걷지 않으면 내일은 뛰어야 한다
Birebir Anlamı: Bugün yürümezsen yarın koşmak zorunda kalırsın.
Durum: İşleri son dakikaya mı bırakıyorsunuz? Bugün yeterince çalışmazsanız, yarın daha çok çalışmak zorunda kalacaksınız. Ancak bugün çok çalışırsanız, yarın dinlenebilirsiniz.
Yukarıdaki Kore atasözlerinden en çok hangisi hoşunuza gitti?
Etiket:kore, kore atasözleri, kore kültür