Kimono hakkında bilmeniz gerekenler
Kimono geleneksel bir Japon kıyafetidir. Japonlar, şimdi çoğunlukla Batılı tarzda kıyafetler giyiyor ama hala özel durumlarda kimono giyiyorlar. Turistler Japonya’yı ziyaret ettiğinde, sık sık kimononun güzel desenlerine ve renklerine hayran kalırlar. Çoğu, ziyaretleri süresince kimonoyu denerler. Japonya’daki geleneksel otellerin çoğu, misafirler için otelin içinde giyebilecekleri basit kimonolar temin eder. Hatta bazıları ülkelerine götürmek için bir tane satın almayı bile düşünüyor. Japonya’da akşam yemeği için dışarı çıkmak ya da kabuki izlemek için kimono giymeyi düşünüyorsanız, Japonya’da bulunan farklı kimono türlerini bilmek önemli olacaktır. Aslında, farklı durumlar için giydiğimiz resmi ve günlük kimonolar var. Bu yazıda, her bir kimono türünü ve ne zaman giymenin uygun olduğunu anlatacağım.
1. Kuro tomesode
Tomesode, evli hanımlar için bir kimono türüdür. Batılı ülkelerdeki resmi elbiselerin eşdeğeridir. Sadece bel kısmının altında desenleri vardır. Onu giyen kişinin evli olduğuna işaret eden daha kısa kolları vardır. Edo dönemi boyunca, evli kadınlar ev işlerini kolaylaştırmak için kollarını kısaltmışlar. Kuro tomesode, siyah renkli bir tomesode’dir. Çoğu durumda, bir düğündeki gelin veya damadın evli kadın akrabaları bu kimonoyu giyer. Üzerinde 3 ya da 5 tane aile arması bulunur.
2. Iro tomesode
Tomesode olduğu için, kadınların bir düğün gibi resmi durumlar için giydikleri resmi kimonodur. Kuro tomesode’nin aksine, daha açık renkleri vardır. Ayrıca kısa kolları, sadece bel kısmı altında desenleri ve aile armaları vardır. Bir düğünde, gelin ve damadın akrabası olmayan kadınlar bu kimonoyu giyer. Son yıllarda, belli bir yaşa (30’lu yaşlar) erişen evli olmayan kadınlar da bu kimonuyu giyiyor. Bu kimono bir olgunluk belirtisi gösterir.
3. Furisode
Furisode genç, evli olmayan kadınlar için bir kimonodur. Aynı zamanda genç hanımların düğün ya da mezuniyet töreni gibi resmi olaylarda giydiği resmi bir kimonodur. Tomesode’nin aksine, daha uzun kolları ve kimononun her yerinde desenleri vardır. 1500’lü yıllarda, orta veya üst sınıf erkekler de furisode giyerdi. O zamanlar, erkekler ve kızlar yetişkin olana kadar temelde aynı kıyafetleri giyerdi. Ayrıca evde de furisode’yi giyerlerdi. Diğer yandan, Edo döneminde bu kimono, resmi kıyafet oldu. Bu dönemde daha uzun kollar daha iyiydi.
4. Homongi
‘Homongi’ ismi Japoncada kelimenin tam manasıyla ‘ziyaret/konuk kıyafeti’ anlamına gelir. Evli veya bekar hanımlar için resmi kimonodur. Düğün gibi bir resmi durumda homongi giyebilirsiniz. Diğer resmi partilerde ve resmi çay törenlerinde de homongi giymek uygundur. Homonginin dikiş yerlerinin üzerinde renkli desenler vardır. Homongi, çok fazla resmiyet içermeyen ziyaret elbisesi olarak Meiji döneminde yapılmıştır. Bu yüzden bu kimononun üzerinde aile arması yoktur.
5. Tsukesage
Tsukesage, homongi’den nispeten daha az resmi bir kimonodur. Daha basit desenleri vardır. Resmi durumlarda giyebileceğiniz gibi, resmi olmayan çay törenleri, Kabuki Tiyatrosu ya da otel restoranında akşam yemeği gibi daha az resmi durumlarda da giyebilirsiniz. Tsukesage, Dekore edilmiş homongi yasaklandığı zaman, 2. Dünya Savaşı’nda Pasifik Savaşı sırasında yapıldı. Bu dönemde basitleştirilmiş resmi kıyafet oldu.
6. Komon
Komon, resmi durumlar için uygun olmayan günlük kimonodur. Desenler tüm kimononun üzerine eşit dağılmıştır. Desenleri Edo döneminde oluşturulmuştur. Bu dönemde, lordlar (daimyolar) kimin kamishimo’su (samuray veya daimyo’lar için kimono) daha fazla ayrıntıya sahip diye yarış içindeydiler. Edo feodal hükümeti, daimyo’lar için abartılı kimonoları yasakladığında, çok uzaklardan tek bir desen gibi görünen ama yakından bakıldığında görünür olan bir desen oluşturdular. Bu desen halkın taklit ettiği meşhur “Edo Komon’u” oldu.
7. Yukata
Yukata yaz günleri için yaygın bir kimonodur. Kimononun pamuklu, hafif kumaşı sıcak yaz günleri için harikadır. Yaz festivallerine ya da hanabi festivallerine katılan Japon kızlar için çok sevilen bir kimonodur. Japonya’da birçok geleneksel otel de misafirlerinin otelin içinde ve çevresinde giymesi için basit bir tür yukata temin eder. Otelin yakınlarında, dışarıda giymek mümkün olmasına rağmen şehirde giymek uygun olmayacaktır. 1600’lü yıllarda, yukata insanların banyo yaptıktan sonra giydiği şeydi. Edo dönemi boyunca, halk arasında yaygın bir kimono oldu.
Umarım şimdi Japonya’da bulunan farklı kimono türlerini anlarsınız. Eğer bir tane giymeyi planlıyorsanız, ortam için doğru kimonoyu seçmek daha iyi olacaktır. Eğer olgun bir kadınsanız, sizi toy gösterecek furisode’den başka bir kimono seçmeniz daha iyi olur. Umarım Japonya’da güzel bir kimono giymekten hoşlanırsınız.
Etiket:furisode, homongi, iro tomesode, Japon Kültür, kimono, komon, kuro tomesode, tomesode, tsukesage, yukata