Japonya’nın bit pazarı nominoichi (蚤の市)
Alışveriş yapmayı sever misiniz? Para olduktan sonra kim sevmez ki 😀 Dünyadaki tüketim mallarının büyük bir bölümünü üreten Japonlar da alışverişi seven bir millettir. Öyle ki büyük alışveriş merkezi ziyaretleri onlar için güzel vakit geçirmek anlamına gelmektedir. Bu bölümümüzde ise büyük AVM’lerden değil de daha küçük çapta bir alışveriş şeklinden bahsedeceğiz! ^_^
Nominoichi (蚤の市) kelime anlamı olarak bit anlamına gelen nomi(蚤) ve şehir, market anlamına gelen ichi(市) kanjilerinden meydana gelmektedir. Yani birleştirince tıpkı bizdeki gibi bit pazarı demektir. Geleneksel adı nominoichi iken yabancı kökenli olarak furiimaaketto(フリーマーケット) şeklinde de kullanılmaktadır.
Nominoichi Japonya’nın farklı bölgelerinde genellikle tapınakların ya da mabetlerin bulunduğu yerlere kurulmaktadır. Sabahın erken saatlerinden akşamüstüne kadar açık kalan bu pazarlarda satılan mallar, hem çeşit hem de fiyat açısından büyük farklılık göstermektedir. Öyle ki son derece pahalı antikalardan, ucuz hediyelik eşyalara kadar aradığımız her şeyi bulmak mümkünmüş. Eski sofra takımları, kıyafetler, ev eşyaları, ikinci el ürünler ve hatta yiyecek-içeceklerin de satılan mallar arasında bulunduğu bu pazarlar, yurt dışından gelen ziyaretçilerin ilgi odağı olmaktaymış. Bu pazarlarda sadece dolaşmanın bile eğlenceli olduğu söyleniyor.
Bir gün olur da Japonya’ya giderseniz; Japonya’daki ünlü ‘nominoichi’lerşunlarmış efeniiim:
Tokyo’daki Togo Mabedi’nde kurulan ‘Togo-no-Mori Nomi-no-ichi’Her ayın 1. Pazar günü kurulurmuş.
Tokyo’daki Aoyama Oval Plaza’da kurulan ‘Aoyama Oval Plaza Aozara Kotto-ichi’Her ayın 3. Cumartesi günü kurulurmuş.
Kyoto’daki Kitano Temmangu Mabedi’nde kurulan ‘Kitano Temmangu Nomi-no-ichi’Her ayın 25. günü kurulurmuş.
Kyoto’daki Toji Tapınağı’nın Güney Kapısında kurulan ‘Kyoto Toji Garakuta-ichi ve Kobo-ichi’Her ayın ilk Pazarı (Garakuta-ichi) ve 21. günü (Kobo-ichi) kurulurmuş.