Japonya’da yemek çubuğu kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Şu sıralar Asya ülkeleri dışında da yemek çubukları kullanmak oldukça yaygın, bu sebeple bazılarımız için çubuk kullanmak pek sıra dışı olmayabilir. Ama acaba Japonya’da nasıl kullanılıyor bu çubuklar ?
Her Asya ülkesinin kendine has yemek çubukları olduğunu ve bunların kullanımında da kendine has tarzları olduğunu biliyor musunuz?
Bu yazımızda, Japon mutfağının tadını en doğru, en iyi şekilde çıkarmak için, Japonya’da yemek çubuklarını nasıl kullanmanız gerektiği ve neleri yapıp, neleri yapmamanız gerektiğine dair bilgiler vereceğiz.
1. Çubukları doğru yönde yerleştirin
Japonya’da çubuklar, bıçak ve çatallardan farklı olarak, yatay yerleştirilir. Başlarda biraz garip gelebilir ancak yemek çubukları,”hashioki” denilen küçük bir tabakta servis edildiği için alışacaksınız. Servis edildiğinde onun yerini değiştirmeyin, çubuklarınızı bu küçük tabağa yerleştirin.
Ayrıca yemek yerken, hashioki’leri kullanın, çubuklarınızı tabakta – etrafta bırakmayın.
2. İki çubuğu da beraber kullanın
Günümüzde birçok batılı, yemek çubuklarını kullanmaya alışkın olsa da, hala bir bıçak ve çatal kullanırken yapıldığı gibi, çubukları da bu şekilde, biri sağ diğeri sol elde kullananlar var. Eğer kendi ülkenizdeyseniz bu pek sıkıntı olmaz, ancak Japonya’ya gelmek gibi bir planınız varsa çubukları birlikte kullanmaya başlamanızı öneririz.
“Onların ikisini birlikte kullanırsam, yemeği nasıl parçalara ayırabilirim?” diye merak ediyorsanız da endişelenmeyin. Endişelenmeyin diyoruz, çünkü genellikle yemek yeterince iyi pişirilir, ve çubukları yerleştirdiğinizde, kolayca parçalara ayrılır.
3. Tutun ama batırmayın
Bu, Japonya’da, çocukların çubuklarla tanışmalarında öğretilen kurallardan biridir. Çubukları kullanmanın doğru yolu, yemeği iki çubuk arasında tutmaktır. Batırmak değil yani 🙂
Başlangıçta biraz zor gelse ve alıştırma gerektirse de, çocuklar bile başarıyor, biz de başarabiliriz öyle değil mi?
Ayrıca iyi haber şu ki, Japonya’da, tabağınızı ağzınıza yaklaştırmaya izin var. Yiyecekleri düşürmekten korkuyorsanız, tehlikeden de bu şekilde kurtulabilirsiniz:)
4. Bir tabaktan yemek paylaştırırken ortak çubukları kullanın
Japonya’da, bir tabaktan yemek paylaşımı hem yaygındır, hem de bir yakınlık işareti olarak kabul edilir.
Örneğin, arkadaşlarınızla yemek ya da salata siparişi verdiğinizde, siparişiniz genellikle birkaç kişi için yeterli olacak kadar büyük bir tabakta servis edilir. İşte bu büyük tabaktan kendi payınızı alırken, kendi çubuğunuzu değil, ortada bulunan -ortak- çubukları kullanmanız gerekir. Zaten genellikle kendi çubuklarınızdan ayrı olarak, ortada yemeği paylaştırmak için ayrılmış çubuklar bulunur. Eğer ortak çubuklar yoksa, payınızı kendi çubuklarınızla alıp alamayacağınızı masadakilere kibarca sorabilirsiniz.
5. Asla bir çift çubuktan bir diğerine yemek paylaşmayın!
Bu hareket, Japonya’da dini bir tabudur. Çünkü Japonya’da, cenazelerde, ölülerin kemiklerini belirlenen kutuya yerleştirmek için kullanılan çubuklar, bu yöntemle kullanılır.
Arkadaşınıza tabağınızdan bir parça sunmak için, yiyecekleri küçük bir tabağa koyup uzatabilirsiniz. Bu, yemek paylaşmanın akıllı ve zarif bir yoludur.
6. Görgü kuralları evrenseldir.
Evet, farklı ülkelerde farklı görgü kuralları var, fakat temelleri aynı.
Çatal bıçak ile gıcırdatmamak – ses çıkarmamak, yine çatal ve bıçak ile başkalarını işaret etmemek, çatalınızda kalan sosu yalamamak gibi. Bunların hepsi çubuklar için de geçerlidir.
Görgü kuralları, başkalarını rahatsız etmememiz için vardır. Bu nedenle mutfak gereçlerimiz farklı olsa bile, görgü kurallarımız ortak olarak uygulanabilir.
Elbette, görgü ve edep önemlidir, fakat en önemlisi yemeğinizin tadını çıkarmaktır 🙂 Yemeğinizin tadını çıkarıp, başkalarına ve kültüre saygılı olursanız, çoğu şey göz ardı edilir, sorun edilmez. Bu sebeple, bu konuda çok endişelenmenize gerek yok, ama yediğiniz yemeği beğendiyseniz de, “oishii (lezzetli)” demeyi de unutmayın:)