Japonya’da denemeniz gereken 8 onigiri çeşidi
Onigiri sıklıkla pirinç topları şeklinde tanımlanır ve Japonlar için oldukça önemli bir yere sahiptir. Milyonlarca çocuk ve çalışan, Japonya’nın dört bir yanında her gün bu aromalı veya doldurulmuş yapışkan pirinçleri (genellikle kurutulmuş yosun yaprağının içine sararlar) tüketirler. Portatif olduğu için öğle yemeğinin, pikniklerin, atıştırmalıkların, günlük gezilerin vazgeçilmezidir ve yüzyıllardır popülerliğini korumaktadır. Ayrıca Japonya’ya gelen turistlere göre, en kolay erişilebilen, uygun fiyatlı ve oldukça zengin çeşitli onigiriler hemen hemen her markette bulunmaktadır. Ben de Japonya’da 1 tane denemiştim ama pek sevmedim 🙂
Not: İlk başlarda pirinç topları olarak daha yaygın olsa da onigiri düzleştirilerek yuvarlak bir üçgen haline getirilir. Dolgu denilen kısım ortadadır ve en dış kısımda da genellikle kurutulmuş yosun yaprağı kullanılır.
1) Tuna Mayonnaise Onigiri
Mayonezle karıştırılmış Ton Balığı. Bu sanırım en popüler olan onigiri çeşididir. Ayrıca en hafif tatta olanıdır da fakat popüler olmasının asıl sebebi çocuklar tarafından öğle yemeğinde oldukça fazla tercih edilmesidir.
2) Salmon Mayonnaise Onigiri
Mayonezle karıştırılmış Somon. Ton balığında olduğu gibi mayonezle karıştırılmış shakeh (tuzlanmış somon balığı pulları) de oldukça popüler bir dolgu maddesidir. Aslına bakarsınız, pek çok onigiri tarifi mayonezle karıştırılmış karides, tavuk veya mentaiko (baharatlanmış morina balığı yumurtaları) içermektedir.
3) Umeboshi Onigiri
Tuzlu Erik. Ekşi ve asitli erikler, genellikle Japonya’da buğulanmış pirinç içinde bir çeşni olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla bunu onigiri içinde popüler olarak görmek o kadar da şaşırtıcı bir şey değil. Onigiri şekillendirildiği zaman, dış kısma tuz ilave edilir. Bunun yanı sıra, eğer dolgu kısmı tuzluysa (umeboshi’de olduğu gibi) ya da pirincin kendisi aromalı olduğu takdirde tuz ilave edilmez.
4) Tarako & Ikura Onigiri
Tuzlanmış Balık Yumurtası & Somon Balığı Yumurtası. Japon mutfağındaki en çok kullanılan bir diğer malzeme de roe (Tarako veya Ikura) yani balık yumurtalarıdır. Ayrıca tarako ve ikura, onigiri çeşitliliği açısından da önemlidir. Pek çok şekilde servis edilebilirler. Pişmiş veya pişmemiş, sade veya marine edilmiş, soya soslu ya da mayonezli olabilir. Bunun yanısıra, marketlerdeki mevcut onigiri çeşitliliği her ne kadar olursa olsun, popülerlik derecesini daima düzenli müşteri anketleri belirler. Dolayısıyla onigiri çeşitliliği, daima insanların istek ve arzuları yönünde değişiklik gösterebilmektedir.
5) Shakeh Onigiri
Somon Gevreği. Tuzlu somon gevreği ideal onigiri dolgularından bir tanesidir. Ev yapımı onigiri’de yosun bandajı gerginliğini koruyamaz ve çok geçmeden gevşek bir hâl alır. Aslına bakarsanız pek çok kişi de bunu tercih eder. Diğer insanlar, onigiriyi hazırladıktan sonra yosun yapraklarını hemen sarmazlar. Yemeye başlayacakları zamana kadar yosun yaprakları ve onigiri ayrı ayrı durur. Böylece onigiriyi dağılmadan yiyebilirler. Ancak marketlerde satılan onigirilerde, yosun yaprakları çok akıllıca sarılmıştır ve asla gevşemezler. Bunun için tek yapmanız gereken, tarifte geçen numaralandırılmış 3 şeridi sırayla sarmaktır. Ve işte onigiriniz mükemmel bir şekilde sarılmış olarak yenmeye hazırdır!
Fakat elbette ki bütün onigiriler üçgen ya da dolgu çeşitli değillerdir. Bazıları aromalı pirinç kullanılarak, bazıları yuvarlak, bazıları ise yosun yaprağına sarılmadan yapılmaktadır.
6) Gomoku Onigiri
Geleneksel olarak, gomoku pirinci bazı katkı maddeleri içerir, ancak bu içerik gelişigüzel de olabilir bunda herhangi bir kural yoktur. Örneğin çeşitli pişmiş sebzeler, ızgara tavuk veya aburaage (bir tür kızarmış tofu dilimleri) içerebilir. Tipik olarak yuvarlak şekilli olması nedeniyle ve diğerlerinin aksine sadece bir kısmının yosun yapraklarıyla sarılı olması, diğer onigiri çeşitlerinin lehine bir durum oluşturuyor.
7) Osekihan Onigiri
Kırmızı Pirinç. Osekihan onigiri, bizim iç pilavımıza benzemektedir. İçerik bakımından bizim iç pilavımız çok daha zengindir. Osekihan onigirinin içeriğinde azuki fasülyesi ve siyah susam tohumları bulunmaktadır. Ayrıca bizim iç pilavımızda olduğu gibi osekihan onigiri de daha çok özel gün yemekleri olarak hazırlanmaktadır.
8) Yaki Onigiri
Izgara Onigiri. Bu çeşit onigiri yuvarlak veya üçgen olabilir. İçeriğindeki pirinç (dolgu kısmı yoktur) soya sosu ve tatlı ile karamelize edildikten sonra ızgara yapılır. Dış kısmı çıtır çıtır, içi ise daha nemli ve yumuşak olan bir onigiri çeşididir.
Elbette ki bunun gibi kısa bir listenin, onigiri gibi çok popüler ve zengin çeşitleri olan bir yemeği yeterince anlatabilmesi beklenemez. Bununla birlikte, eğer kendinizi Japonya’da bulursanız, besleyici öğle yemeği çeşitlerini, piknik için gerekenleri bir marketten bulabilirsiniz. Size sundukları pek çok onigiri çeşidini mutlaka deneyin.