Japonya bayrağı ve Japon milli marşı
Bir ülkenin kültüründen konuşacaksak; bayrağı ve milli marşından bahsetmezsek olmaz. Açıkçası bana göre; Japonya da dahil olmak üzere başka ülkelerin ne milli marşları ülkemizin milli marşı olan; İstiklal Marşı gibi anlamlı sözlere sahip ne de bayrakları ay-yıldızlı Türk bayrağı gibi muhteşem ve soylu bir geçmişi var. Tabii şimdi her insan elbette kendi ülkesine en çok sempati duyar ama yine de bizim kültürümüzde bayrağımızın ve marşımızın yeri daha bir farklıdır. Mesela İngilizler gibi bayrağımızın deseninde iç çamaşırı yapıp giymeyiz 😀 Çünkü bayrağımızın o kırmızı rengi, şehitlerimizin kanını temsil ettiğinden bizim için kutsaldır… Neyse biz gelelim Japonya bayrağına;
Japonya’nın milli bayrağına ‘Hinomaru’ denilmektedir. Bu bayrak 19.yy’ın sonlarına doğru kabul edilip kullanılmaya başlanmıştır. Peki, bayrağın anlamı nedir derseniz; bayrakta beyaz fon üzerinde bulunan kırmızı daire ülkeden doğan güneşi temsil etmektedir. Hinomaru sözcüğünün anlamı da zaten ‘güneş dairesi’ demekmiş. Aslında bu bayrağın geçmişi yaklaşık bin yıl öncesine dayanır. Japon askerleri; yani samuray amcalar gemilerinde Japonya’yı temsilen güneşli bir bayrağı kullanmışlardır.
Japoncada Japonya’ya; Nihon (日本) ya da Nippon denir. Ve bu kelimeyi oluşturan kanjiler 日:güneş ve 本:kaynak, köken anlamına gelmektedir. Bu nedenle Japonya için doğan güneşin ülkesi denilir.
Bir de bu bayrağın geçmişi Japon mitolojilerine dayanmaktadır. Japon mitolojisine göre; güneşin tanrıçası olan Amaterasu, Japon tanrılarının kraliçesi ve Japon imparator hanedanının anası olarak kabul edilmektedir. Amaterasu deyince sizin de aklınıza ilk Naruto Shippuuden’den; Uchiha Itachi geldi dimi? Hikayenin devamına göre Amaterasu’nun bir de kural tanımaz erkek kardeşi Susanoo varmış. :p Mangalar ve animeler için mitoloji ve mitolojik efsaneler vazgeçilmez birer kaynak olmuştur hep.. Ve Japonların inanışlarına da bağlı olarak mitoloji ve felsefe yaşamlarında önemli bir yer edinmiştir. Bu nedenle manga-kalar* sık sık mitolojiden yararlanır.
*manga-ka: biliyorsunuzdur muhtemelen ama yine de bilmeyen kalmasın :D. manga-ka; manga yazarı, çizeridir.
Gelelim ülkenin milli marşına; Japon milli marşının şiirinin adı Kimigayo (senin devrin)’dur.
Kimigayo köken olarak 10.yy’da (Heian Dönemi*) yazılmış 31 heceli bir waka şiirine uzanmaktadır. Kimigayo için 19.yy sonlarına doğru Hayashi Hiromori tarafından melodi bestelenmiş ve şimdiki halini almıştır. Ayrıca:
Japon milli marşı dünyanın en kısa milli marşlarındandır.
Sözlerinde Japonya’nın barış ve refahının sürmesi dilenmektedir.
*Heian Dönemi: Klasik Japon tarihinin son bölümdür. Konfüçyüsçülük ve Çin etkilerinin doruk noktasında olduğu bir dönemdir. Bu dönemde sanata özellikle şiir ve edebiyata önem verilmiştir.
KİMİGAYO Kimi ga yo wa Chiyo ni yachiyo ni, Sazare ishi no Iwao to narite Koko no musu made.
Anlamı: Senin* devrin; bin yıl, sekiz bin yıl sürsün. Çakıl taşları, kaya olana ve yosun tutana kadar. *Buradaki sen derken imparator kastedilmektedir. Gördüğünüz gibi gerçekten çok kısa bir marş. Son olarak dileyebilesiniz diye bestelenmiş halini koyuyorum. Dinleyin bakalım nasıl bulacaksınız, ben pek sevmedim açıkçası 😀