Japonların banyo kültürü
Japonlar, banyo yapmaya bayılırlar. Her gün, banyo yapan insan sayısı oldukça fazladır. Japonya, yazları sıcak, kışları soğuk bir ülkedir. Bu yüzden her gün banyoya girilemiyordu. Bir günden sonra oldukça rahatlamak istiyorsunuz ne yaparız direk banyo. Oh mis! Japonlarda bizim kültürümüzdeki gibi bir banyo kültürü yok. Onlar sadece banyo yapmazlar. Küvetin içinde çok sıcak suyun içine vücutlarını sokarlar. Buna Japon banyosu denir. Küçük çocuklar anne ve babaları ile banyo yapabilirler. Birisi saçlarını ve vücudunu temizlerken diğeri küvetin içinde rahatlamaktadır. Çok fazla sıcak olmayan suyun içinde saatlerce kalabilirler. Bu sırada kitap okurlar, TV izlerler vs. yaparlar. Banyo yapmak Japonlar için özel bir şeydir.
Japonya’da Onsen denilen kaplıcalardan çok vardır. Kırık fay hatları üzerine kurulu bir ülkede normaldir. Bir de bunu banyo kültürleri ile birleştir. Sudan çıkmazlar. Eski dönemlerde ayı,geyik ve maymunun kaplıcaya girdiğini görmüşler. Bu tarzda anılan Ayının kaplıcası, geyiğin kaplıcası şeklinde adlar ile anılan kaplıcalar vardır. Ah şu Japonlar kendilerine özgü ne kadar değişik şeyleri vardır. Peki bu zamana gelene kadar ne şekilde banyo yapmışlardır acaba?
Eski dönemlerde su oldukça kullanılan bir şey değildir. Bu yüzden eskiden Buhar Banyosunun içine girerlermiş. Sıcak suyun olduğu yerde önde buharın içinde bekleyip daha sonra sıcak su ile kendilerini yıkarlarmış. Şimdiki sauna veya hamam mantığına benziyor. Bazı resimlerde gördüğüm kadarıyla küçük bir yerin altını odunlar ile doldurup daha sonra onları yakıyorlar ve belli bir ısıya geldiğinde yanmayan bir örtü atıyorlar. Daha sonra su ile bunu buharlaştırıp üzerine oturuyorlar. Çılgın Japonlardan daha azını beklenemezdi doğrusu.
Toplu alanda yapılan banyolara bir örnekte Tapınakların Banyosudur. Budizm “Vücudu yıkamalı ve temiz olmalısınız.”der bu yüzden banyo yapmakta bir o kadar önemli olur. Rahiplerin haricinde diğer insanlarda banyo yapmak için Tapınağın banyosuna gelmektedir. Bu olay Kamu Banyosu (銭湯) şeyin başlangıcı olmuştur.
Edo döneminde de kamu banyoları vardır. Bu banyolar belli bir ücret karşılığında girilen banyodur. Henüz evlerde bu dönemde banyo yoktu. Herkes buraya yıkanmaya geliyordu. Bu banyolarda dar bir odanın içinde bir küvet bulunurdu. Sıcak su azdı. Daha sonra kadın ve erkekler karışık banyolar yapıldı. Bu banyolarda sadece tek parça iç çamaşırı giyilmektedir. Önce ayaklarını daha sonra vücutlarını içine sokar daha sonra sıcak su ile yıkanırlar. Japon kültüründe çıplaklık çok da önemli bir şey değildir. Başkalarına göstermek ayıp değildir. Bu kültürü hala taşımaktadırlar. Bu kamu banyoları oldukça popülerdi gittikçe mekan büyümeye başladı. Zamanla tek parça giyilen iç çamaşırı giyilmez oldu ve çıplak girmek normalleşmeye başladı. Edo döneminde banyo kültürü iyice gelişti ve banyodan çıkan erkekler aralarında eğlenmeye ve sake içmeye başladı.
Meiji Dönemine gelindiğinde artık günümüz Kamu Banyoları halini almıştı. Bu banyoların sayısı iyice artırıldı. Artık erkekler kendi alanlarında, kadınlar kendi alanlarında banyo yapıyorlardı. Küveti büyüttüler, artık çoğu insanı alabilecek alanları vardı. Ancak hala banyosu olmayan çok fazla ev vardı.
Kamu banyolarının atası Tapınak banyoları olduğu için mimari açıdan girişleri tapınak girişlerine benzeyen çok fazla banyo yapıldı.
1970’lerden itibaren artık her yerde Kamu Banyoları vardı. Evlerde de artık banyo vardı. 2000’li yıllarda yeni bir şey yapıldı. Japonların evlerinde artık banyo vardı ancak onlar daha büyüklerini istedikleri için yeni bir banyo türü oluşturuldu. Sauna ve kaplıca tarzında “Taş Banyosu” adı verilen bir tür.
Japonya’da yanardağı çok fazla olduğu için kaplıcalar da oldukça fazla. Peki ne kadar vardır sizce? Yaklaşık olarak 2500 civarındadır. Bu bilgilerden sonra Japonların Banyo kültürü hakkında ne düşünüyorsunuz? Japonya’ya gitseniz bir kaplıca keyfi yapmak istemez misiniz?
Etiket:japon, japon banyosu, japon hayatı, Japon Kültür, japon kültürü, japonya, onsen