Japon ekonomisi için can damarı olan 5 büyük liman
Herkesin bildiği üzere, Japonya teknolojiyi en iyi şekilde günlük hayata adapte etmeyi başarabilmiş sayılı ülkelerin başında yer alıyor. Peki Japon ekonomisi ve dünyanın teknoloji üretim merkezi haline gelen, kalitesi ile ün salan Japonya, yetersiz yer altı kaynaklarına rağmen üretim için gerekli maden ihtiyacını nasıl karşılıyor? Üretilen ürünleri tüm dünyaya nasıl ithal ediyor? Bu teknolojik gelişmeler, tartışmasız denizcilik sektörüne de yansımış durumda. Japon tersanelerinde üretilmiş gemiler, basit ve kullanışlı teknolojisi ile her gemide görülebilen Japon menşeili seyir cihazları denizcilik sektöründe günümüzde ilk tercih edilen cihazlar ve araçlar konumundadır. Bunlar da başka bir yazının konusu olsun.
Bu yazımda, denizcilik sektöründe dev olan küçüklü büyüklü 300’e yakın limanı bulunan Japonya’nın, Japon ekonomisinin can damarı olan en önemli 5 limanını sizlerle paylaşacağım
Tokyo Limanı
Japon endüstrisinin kalbi olan şehirde, Tokyo’da yer alan bu liman, uzun yıllar üretimin simgesi olan Konteyner Terminallerinin de kalbi olmuştur. Eski zamanlarda adı Edo Limanı olan bu liman, 1941 yılında II. Dünya Savaşı gereksinimlerini karşılayabilmek için 3 terminal ile hizmet vermiş, 1960 yıllarının sonrasında ise daha fazla konteyner terminali inşa edilmiştir. Günümüzde, 40.000 çalışanı ve 90 Milyon Ton yük elleçleme kapasitesi ile Tokyo Limanı, Pasifik’in ve Japonya’nın en büyük limanlarından birisidir. 2019 yılında elleçlenen 2,46 Milyon TEU (twenty-foot equivalent unit) konteyner ile Tokyo Limanı, Japonya’daki en işlek liman konumundadır. 1000 Hektarlık alanı bulunan ve bünyesinde 204 rıhtımı ve 15 Konteyner terminali ile kağıt, demir-çelik, gıda, buğday gibi dökme yükler ve tekerlekli araçlar gibi sayısız çeşitlilikte yükleri depolarında bulundurabilecek yeterli ve sağlıklara koşullara sahip olan Tokyo Limanı, deniz turizminin kalbi olan Cruise Gemilerine de bünyesinde bulundurduğu Harumi Cruise Terminalinde ev sahipliği yapıyor.
Kobe Limanı
Antik zamanlardan beri konumu sayesinde Çin ve Kore başta olmak üzere, tüm dünya için için vazgeçilmez bir liman olan ve Honshu adasında yer alan Kobe Limanı, büyük bir çoğunluğu konteyner olmak üzere 80 milyon ton yük elleçleme kapasitesine sahiptir. Büyük bir çoğunluğu konteyner terminallerinden oluşan bu liman, 34 konteyner terminaliyle her yıl ortalama 8500 gemi, 86 milyon ton genel kargo, 2.5 milton TEU (twenty-foot equivalent unit) konteyneri elleçler. Antik çağlardan beri ticaretin merkezi olan bu liman, sadece bu özelliği ile değil, bulunduğu lokasyonu ve bünyesinde barındırdığı Asya kültürünü yansıtan çokça tarihi mekan ile birlikte turizm lokasyonu olarak da büyük bir üne sahip durumda. Adaya ulaşım bünyesinde barındırdığı 2 adet Cruise ve feribot terminali ile sağlayabilmekte.
Nagoya Limanı
Japonya’nın yapmış olduğu tüm uluslar arası ticaretin %10’u Nagoya Limanı aracılığı ile yapılır. Her yıl Toyota başta olmak üzere, Japonya’da üretilen yaklaşık 1.4 milyon araba, bu limandan 160 farklı ülkeye dağıtılır. Fakat bu limanı özel kılan tek şey bu değil. Japonya’nın ithal etmesi gereken her türlü Kuru Yük (maden ve kömür cevherleri, granüllü gıdalar gibi ambarlar ile taşınan ve çoğunlukla hammadde olma niteliği taşıyan yükler), kimyasal tanker gemileri ile taşınan sıvı kimyasallar ve gıda sektöründe kullanılan yağlar, petrol tanker gemileri ile taşınan ham ve işlenmiş petrol ürünleri, gaz tanker gemileri ile taşınan sıvılaştırılmış gazlar (LPG, LNG) gibi bir çok ürün, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Avusturalya ve daha bir çok ülkeden Japonya’ya Nagoya Limanı aracılığı ile giriş yapar. Japonya’nın en geniş limanı olan ve 290 adet rıhtıma sahip olan Nagoya limanı, turizm amacı geziler için bünyesinde bir adet de Cruise terminali bulundurur.
Osaka Limanı
Osaka’nın Kinki bölgesine konumlanmış bu liman, Nagoya Limanı gibi Japonya’nın ihtiyaçlarını karşılamak üzere inşaa edilmiş önemli bir limandır. 140 farklı ülke ile ticaret bağlantısı sağlayan bu liman, sahip olduğu 80 milyon ton yük elleçleme kapasitesi ile Japon ekonomisi için ve Japonya’nın ihtiyacı olan maden cevherleri, işlenmiş çelik, çimento, dondurulmuş gıdalar, otomobil parçaları gibi bir çok yükün Japon üreticilerine ulaştırılması için önemli bir değere sahiptir. Bünyesinde bulundurduğu 180 rıhtımın 110 tanesi Japonya’nın iç ticareti için, geri kalanı ise uluslar arası ticaret için kullanılmaktadır. Bu rıhtımlardan 7 tanesi araba, dondurulmuş meyve ve sebze ticareti için özel olarak dizayn edilmeş, RoRo (Roll-on Roll-off => Tekerlekli yük taşıyan gemiler) gemilerine ayrılmış rıhtımlardır. Buna ek olarak, Osaka’nın turizmine büyük katkısı olan, 370 metre genişliğe sahip Tempozan Cruise Terminaline de ev sahipliği yapan Osaka Limanı, her yıl ortalanama 60 bin turisti Osaka’ya ağırlar.
Yokohama Limanı
1859 yılında uluslar arası ticarete açılan Yokohama Limanı, gerek sahip olduğu teknoloji ile, gerek elleçleyebildiği yük miktarı ile birlikte Japonya’nın en önemli limanı diyebileceğimiz bir konumdadır. 2019 yılında 35 bin gemiyi ve 350 milyon ton yükü elleçlemiş olan bu liman, konteyner rıhtımlarında sahip olduğu 6 mega konteyner kreyni ile en geniş konteyner kapasitesi sayılan 20 bin TEU kapasitesine sahip devasa konteyner gemilerini elleçleyebilmektedir. Artan ticaret hacmi ile genişlemeye ve rıhtımlarının sayısını arttırmaya devam eden Yokohama Limanı, kum, taş, metal saclar, kereste, çimento gibi inşaat sektöründe kullanılan bir çok ürünün de ülkeye girişini sağlamakta büyük bir rol oynar. Tüm bunlara ek olarak, bünyesinde barındırdığı Cruise Terminali ile Japonya’nın turizmine büyük katkılar sağlamaya da devam ediyor.