Japon eğitim sistemi
Hepimizin bildiği gibi Japonlar çalışmayı seven ve çalışkan insanlar. Bunu kültür ve geleneklerine bağlayabiliriz. Tabi ki unutulmaması gereken bir şey var ki o da Japon eğitim sistemi. Japonları ne kadar sevsek de onların rutin olarak yaptıkları bu işler bizlere ağır olarak gelebilir. Gelin onların bu kadar başarılı olmalarının nedenlerine bir bakalım.
Çalışkanlık
Eğitim sistemi çalışkanlık, bireyin kendisini sorgulaması ve düzenli çalışma alışkanlıklarının edinilmesi üzerine kuruludur.
Saygı ve ahlak
Okul hayatının büyük bir kısmı çevreye karşı saygı ve ahlakı öğretir. Okul müfredatları Japon toplumunun temel kültür ve değerlerini öğretilmesine adanmıştır. Çalışmayı öğrencilere sevdirdikleri için akademik başarıları üst düzeydedir ve derslere devamlılık zorunludur.
Bütçe
Ulusal bütçenin %7,7’si askeri harcamalara ayrılırken, %12’si eğitime ayrılmaktadır.
Zorunlu eğitim
Bunun ilk 6 yılı ilkokul, son 3 yılı da orta okuldur. Zorunlu eğitim 6-15 yaş arasındaki çocukları kapsar ve devlet okullarında parasızdır. 6 yaşını dolduran her çocuk ilk okula başlar. Japonya’da okul yılı, 1 Nisan’da başlar ve 31 Mart’ta biter.
Ödevler ve tatil
Okulun bitmesiyle ders çalışmak bırakılmaz öğrencilerin boş kalmaması için yüklü ev ödevleri ve proje çalışmaları verilir. Yaz tatili süresi 6 haftadır ve 2’şer haftalık kış ve ilkbahar sömestre tatilleri vardır ki öğrenciler bu tatilleri de ödev ve diğer çalışmaları yaparak geçirirler.
Üniforma
Devlet okullarının çoğunda üniforma yoktur ancak ayırt edilebilmeleri için şapka veya sembol taşımaları gerekmektedir. Fakat ortaokullarda kıyafet ve saç disiplinli olarak kontrol edilmektedir.
Spor
Okulların % 90’ında jimnastik salonu, % 75’inde yüzme havuzu bulunmaktadır.
Medya
Bütün okullarda eğitim amaçlı Japon Televizyon Kurumu (Nippon Hosa Kyokai) tarafından mükemmel bir şekilde hazırlanmış radyo ve televizyon sistemi mevcuttur.
Okul işleri
Okullarda hizmetli yoktur. Okulun tüm işlerini (tuvalet temizliği dahil) ve yemekleri öğrenciler ve öğretmenler iş birliği ile yaparlar. Bu yüzden öğrenciler okulu temiz tutmaya özen gösterir, kirletseler de temizleyecek olanın kendileri olacağını iyi bilirler.
Yemek
9 yıllık eğitim süresi boyunca Japonya’daki tüm okullarda, öğrencilere devlet tarafından belirlenen ve okulda hazırlanan aynı öğle yemeği verilir. Öğretmenler ve öğrenciler aynı yemeği yemek zorundadır ve bunun için bir yemekhane bulunmaz, öğrenciler öğle yemeklerini kendi sınıflarında ve kendi sıralarında yer.
Boş dersler
Yedek öğretmen yoktur. Japonya’da öğretmen o gün okula gelmediğinde öğrencilerin sessizce sınıfta oturarak ders çalışmaları beklenir ve bu beklentinin boşa çıktığı görülmemiştir.
Okuma yazma oranı
Japonya’da okuma yazma oranının %99 olduğunu da söylemeden geçmeyelim.