Japon diyetlerinin sağlıklı olmasının 6 nedeni
Japonya’da ortalama yaşam süresi 83 yıldır. Fiziksel aktivitelerin yanında, Japonların beslenme alışkanlıkları da bu uzun ve sağlıklı yaşam süresinde büyük bir etkisi vardır. Japon hükümeti tahıl, balık, et, sebze, meyve ve süt ürünlerinin en başta yer aldığı bir beslenme rehberine sahiptir. Buna ek olarak, Japonların kilo vermek için uyguladığı bazı diyetler var, bunlardan bazılarını sizlerle paylaşacağız.
1.Yoğurt Diyeti
Yoğurt diyeti, mideyi süt ürünlerinden alınan doğal probiyotikler ve kalsiyum ile sağlıklı tutmak için uygulanan bir Japon diyetidir. Kalsiyum güçlü kemikler ve kaslar için vazgeçilmez olmanın yanı sıra sağlıklı hormon dağılımı gibi bedensel fonksiyonlar için de bir o kadar önemlidir. Yoğurt diyetinde günde 3 ile 6 porsiyon arası yoğurt belirli yiyeceklerle tüketilir.
2. Yağlı Diyetler: Egoma, Keten Tohumu, Sızma Zeytinyağı
Japon diyetinde yararlanılan Egoma, Keten Tohumu, Sızma zeytinyağı gibi yağlar da gencinden yaşlısına oldukça popülerdir. Bu yağlar Omega 3 gibi kalbe ve akciğerlere yararlı, bazı kanserleri engelleyici, kilo kaybetmeye yardımcı yağ asitleri içerirler. Bu yağlar yemek pişirirken ve salata yaparken kullanılmanın yanı sıra limon suyu ve elma sirkesi ile öylece tüketilebilir.
3.“Yiyecekleri İyi Çiğneme” Diyeti
“Yiyecekleri iyi çiğnemek” Japon diyetinin bir parçasıdır. Yavaşça ve iyi çiğneyerek yemek, iştahı düzenleyen hormonları yöneten ve aşırı yemeyi önleyen bir biyokimyasal işlevi görür. Bu da sindirimi iyileştirir ve besinlerin düzgün emilmesini sağlar. Ayrıca diyabet ve sindirim hastalıklarını önler. Yiyecekleri iyi çiğnediğimizde, tükürüğümüzdeki sindirim enzimleri aldığımız besini daha iyi parçalar ve midemiz ve diğer sindirim organlarımızın işini kolaylaştırır.
4.“Yiyecekleri Sıralı Yeme” Diyeti
Bu diyet şunu demektedir, önce çorba ve salata, ardından sırasıyla protein ve karbonhidrat tüketilmelidir ve bu aşırı yemeyi önler. Çorba ve salatalar sebzelerden de aldıkları doğal diyet lifleriyle doludurlar. Böylece sonrasında yenilen protein içerikli yiyeceklerin aşırı yenilme olasılığı düşer, aynı şekilde proteinden sonra tüketilmesi gereken tahıl ve meyve gibi karbonhidrat içerikli yiyeceklerin de. Bu Japon diyeti ölçülü ve sağlıklı seçilen yiyeceklerin düzenli bir sırayla yenmesi gerektiğini vurgular.
5. Yoga Diyeti
Yoga diyeti tat alma duyumuzun kontrolünde olmama veya kalori ve besin değerlerinin sayılmaması prensiplerine dayanır. Bunun yerine mevcut olan tüm doğal yiyeceklere yönelmeliyiz. Bu noktada, öz disiplin sağlıklı besin seçiminde en az meditasyon ve manevi uygulamalar kadar önemlidir. Japon Yoga Diyeti tüm tahıllar, sebzeler, meyveler, bal ve süt gibi doğal yiyeceklere yönelir.
6.“Uzun Nefes” Diyeti
Bu diyet eski Japon aktör Miki Ryosuke tarafından uygulanmış ve desteklenmiştir. Ryosuke-san uzun nefes tekniklerini uygun vücut pozisyonları ile kullanmış, bunu yaparak sırt ağrılarını azaltmış ve 28 kilo vermiştir. Bu nefes teknikleri kaslara alınacak oksijen miktarını maksimuma çıkarmak bu sayede de metabolizmayı hızlandırıp kilo verebilmeyi sağlamak için belirli pozisyonlar ile yapılmalıdır.
Sonuç
Japon diyeti balık ve soya fasulyesi ürünlerine ağırlık veren besin açısından zengin doğal gıdalar içerir. Atıştırmalılar, şekerli yiyecekler ve alkollü içecekler tüketiminde devlet kontrollü tüketimi sağlar. Japon yiyecekleri mevsiminde doğal, taze ve sağlıklı malzemeler içerir. Taze ve sağlıklı doğal gıdalar Japonların uzun yaşamlarının ardındaki beslenme sırrıdır.