Japon aile yapısı
Japonya, genellikle kapalı bir toplum olarak kabul edilir ve Japonya’ya gelen yabancıların çoğu, diğer ülkelerden ne kadar farklı olduğuna şaşırırlar. Bazıları oraya has özellikler bulurken, bazıları hayran kalır. Bu yazıda bir Japon ailesini, dünyanın diğer ailelerinden ayıran güçlü özellikleri tartışacağız. İçerikte, bir kişinin bakış açısından olayları ve bir şeylerin sebeplerini anlamaya çalışacağız.
1. Çekirdek Aile
Bir aile genellikle, büyükbaba, büyükanne, baba, anne, erkek kardeş, kız kardeş ve bebekten oluşur. Bazen, kuzenler, amcalar ve teyzeler bile buna dahil edilir. Ailelerin büyükbaba, büyükanne ve akrabalarıyla yaşaması bazı ülkelerde olağan kabul edilir. Ancak Japonya’da, her aile çekirdek aileyle sınırlıdır. Bunun herhangi bir kuralı yoktur hatta bazı Japon aileler çekirdek aile üyeleri dışındakilerle birlikte yaşar. Önemli bir karar verileceğinde ya da bir konu ele alınacağında ise çekirdek aile üyeleri öncelikli olurlar. Günümüzde Japonlar evlenince kendi evlerine çıkmaktadır.
2. 1-2 Çocuk Politikası
Geçmiş zamanlarda, bir Japon ailesinde 7 çocuk oluşu normal kabul edilirdi. Bugünlerde ise sıkışık ekonomi nedeniyle, herkes daha dikkatli davranıyor. Çünkü Japon ebeveynler, anne-babalığın ve eğitimin gelecek nesli yetiştirdiğine inanırlar ve bunu daha önceden planlayıp buna para ayırırlar. Eğitim sadece okulu değil, Japon geleneklerini deneyimlemeyi de içerir. Bundan ötürü, genişçe bir aileye bu bütçeyi ayırmak zor olacağından Japon aileler limiti 1-2 çocuk ile sınırlamıştır. Gene de daha fazla çocuk yapan Japonlar da mevcut.
3. Bir Japon Ailesi için Kiralık Daire
İçişleri Bakanlığı ve iletişim istatistikleri Bürosundan alınan verilere göre Japon toplumunun %61’i ev sahibidir. Ancak, bazı ülkelerde bir ev sahibi olmak sıradan bir durum. Çocuklar sıklıkla kendi yerlerine veya bölgelerine sahip olmak için eğitilirler. Japonya’da, bir yerden bir yere taşınmak alışıldık bir şeydir çünkü kişiler şirketleri tarafından farklı branşlarda yurt genelinde farklı yerlere gönderilirler. Bu nedenle de Japon aileler için ‘Evim’ diyebilecekleri sabit bir yer pratik bir çözüm değildir.
4. Birçok Aile ‘Seni Seviyorum’ ifadesini Kullanmaz
Çoğu Japon, duygularını ifade ederken utangaçlık gösterir. Ve utangaç olduklarını belli etmek de ayrı bir utanç sebebi olur. Japon ailelerin çoğu birbirlerine hislerini belli etmezler. ‘Terekusai’ (Utanç Verici) kelimesi, bir neden olarak kabul edilse de daha çok duyguların yönetilebilmesi ve kontrol edilmesiyle ilişkilidir. Bazen, birinin kişisel hisleri bütün grupta bir soruna yol açabildiğinden dolayı çoğu Japon ailesi çocuklarını, duygularını rahatça belli etmemeleri için eğitirler. Ayrıca, duygularını çok sık ifade etmek de o duygunun inanılırlığını ve özel oluşunu zedeler.
5. Çoğu Ergenlik Dönemindeki Çocuklar Aile Etkinliklerine ve Kutlamalarına Katılmazlar
Daha önce de bahsettiğim gibi, çoğu zaman, bir Japon aile az sayıda çocuğa sahip olmayı tercih eder. Bundan ötürü de Japonya’da arkadaşlık ve sınıf arkadaşlığı çoğunlukludur. Birbirleri için kardeş gibi olurlar. Zamanlarının bir çoğunu birlikte okulda, okuldan sonraki kulüp aktivitelerinde ve hafta sonu boyunca etkinliklerde geçirirler. Buna neden olan bir başka faktör de aynı bölgedeki herkesin aynı okula gidiyor oluşudur. Genellikle liseye geçildiğinde, doğum günlerini aileleri yerine arkadaşlarıyla kutlamaya başlarlar.
6. Bir şey Hakkında Fikir Verilmesinden Kaçınılması
Bazı ülkelerde, bir aile üyesinin tavsiyesi gözden geçirilir ya da üzerinde düşünülür. Bazen, kayınbaba ya da kayınvalidenin tavsiyesi değerli kabul edilir ve dikkate alınır. Bir Japon ailesinde ise bu biraz daha farklıdır. Daha önceden de bahsettiğim gibi, Japon ailesi çekirdek ailedir ve bu sebeple insanlar genellikle akrabaları ya da yakın arkadaşları bile olsa kendi fikirlerini beyan etmekten kaçınırlar. Çünkü çekirdek aile dışıdırlar ve her şeye burnunu sokan biri gibi gözükmek istemezler.
7. Japon Ailesinde iş veya Görev Önceliklidir
Japonya’nın diğer ülkelere göre nüfusu azdır. Çoğu yaşlı insanlardır ve genç, kuvvetli işgücü zayıftır. Bundan dolayı çalışmak, herkes tarafından değerli kabul edilir. Japonların çoğu bu durumun farkındadır ve ailelerindeki her üyeyi kariyerlerinde veya görevlerinde desteklerler. Ayrıca Japonlar kişiliklerini bileyen şeyin çalışmak ve kişinin kendi görevini erdemle yapması olduğunu düşünürler. Bundan ötürü de işe ya da göreve öncelik vermek Japon ailelerinde doğaldır ve genelde takdir edilen bir durumdur.
Yukarıda tartıştığımız Japon aileleri hakkındaki 7 düşünce neden böyle olduklarına dair bir çok sebepten sadece bir kısmını açıklıyor. Japon ailelerini anlamak için çok araştırma yapıp, onlarla yaşayıp kültürlerini öğrenmek gerekir.
İngilizceden çevrilmiştir.