İşle İlgili 10 Japon görgü kuralı
Japonya’da işle ilgili görgü kuralları denilince yapılması ve yapılmaması gerekenlerin oldukça uzun bir listesi vardır. Bunu sadeleştirmek için karşılaşmanız olası olan 10 yaygın iş davranışı derledik.
1. Oturmadan önce bekleyin
Başka birisinin ofisine giderken, oturmadan önce ofis sahibi “Lütfen oturun” diyene dek bekleyin. Aslında, bir başkasının iş yerinde bir ziyaretçi ya da evlerinde misafir olup olmamanıza bakılmaksızın bu yaygın bir nezaket türü olarak görünür.
2. Sıralamaya göre oturma düzenlemeleri
Japon toplumu genellikle sosyal ilişkilerde göreceli statü ile ilgilidir. Açıkçası, daha yüksek sınıftaki çalışanlar yüksek statü olarak düşünülürler ama daha fazla deneyimli ve yaşça daha büyük olan ziyaretçiler de öyle. Yukarıdaki diyagram her birinin oturması için uygun yeri gösteriyor. Trenler ve taksilerin yanı sıra farklı oda düzenleri için farklı kurallar var ama genelde en yüksek sınıftaki kişi toplantı liderine yakın oturur.
3. Bir binaya girmeden önce ceketinizi çıkarın
Yılın soğuk dönemlerinde iş yürütüyorsanız, ziyaret ettiğiniz bir binaya ya da ofise girmeden önce, lobinin içinde durmaktan ve çalışanların ve diğer ziyaretçilerin yolunu kesmektense, Ortodoks kuralları ceketinizi çıkarmanızı (ama takım elbisenizin üstü değil) ve onu kolunuzda katlamanızı gerektirir.
4. Resmi selamlaşmaları ve ticari yazışmalardaki kapanış sözcüklerini öğrenin
Japonya’da kişisel mektuplar için “e” (-e, -a) ile başlayıp “yori” (-den,-dan) ile bitirebilirsiniz. Ancak, ticaret için eski moda mantığı antika olmuş “Haike” yi (Efendim veya Bayan) ve “Keigu” yu (Saygılarımla) ve diğer geleneksel ifadelerle birlikte kararlı bir şekilde kullanmanız gerekeceğini söylüyor.
5. Asansöre düzgün bir sırada binin
Bu ilk başta oturma düzeni sorunu kadar aldatıcı görünebilir ama pratikte büyük ölçüde sağ duyuya dayanıyor. Yüksek sınıf insanlar (ziyaretçileri içeren) ilk biner ki bu doğal görünüyor çünkü diğerlerinin sizden önce gitmesine izin vermek nazik bir davranıştır. En alt sınıftaki kişi en son biner. Tuşlara basmak ve kapıyı açık tutmak için kontrol paneline yakın bir konumda bulunur.
6. Kapıya 3 kere tıklayın
Bir odaya girmeden önce kapıyı üç kez tıklayın. Neden Japon ofis çalışanları iki yerine üç kez tıklarlar ? Görünüşe bakılırsa görgü kuralları banyonun dolu olup olmadığını kontrol etmek için 2 kez tıklamanın bulunduğunu belirtir.
7. Meslektaşınızın kartını masada bırakın
Japon iş kartlarının tüm kendi görgü kuralı sistemi vardır. En aldatıcı olan nokta ise birisinin kartını aldıktan sonra kartlığınıza veya evrak çantasına sokmak için çok hızlı olmamanız gerektiğidir. Bu, hak ettiği saygıyı vermek yerine, o kişinin kimliğini önemsemediğinizi gösterir. Bunun yanı sıra, masada tüm toplantı boyunca otururken kartı bırakmak da aynı zamanda kaba bir davranıştır çünkü bu kartı tamamen unuttuğunuzu gösterir. Bu bakımdan toplantı bitmeden önce kartı kaldırmak önemlidir. Bizim tavsiyemiz nedir? Toplantı ciddi şekilde gidene kadar kartı bırakın sonra herkes belgelere bakarken, notlar alırken ya da başka şekilde dikkatleri dağılmışken kartı alın.
8. Çayınızdan bir yudum almadan önce onlar alana kadar bekleyin
Bir müşterinin ofisine vardığınızda size muhtemelen bir fincan yeşil çay servis edilecektir. Aslına bakarsanız, ziyaretçilere çay servis etmek özel resepsiyonisti olmayan şirketlerde daha alt sınıftaki çalışanlar için ortak bir görevdir. Ancak, misafirperverliğin güzel bir dokunuşu olmasına rağmen, siz gelmeden önce konulan çayı tek yudumda götürmek, bedava içkiyle meslektaşınızın işinden veya tartışmaya geldiğiniz konudan daha fazla ilgilenmiş gibi görünmenizi sağlar. Yani kendi bardağınızı dudaklarınıza götürmeden önce onların bir yudum almasını beklemek bir gelenektir. Bu süre içinde, Japon çayının genellikle kaynar derecede servis edildiğini hatırlatarak sabrınızı güçlendirir bu nedenle muhtemelen dilinizi hiç yakmadan hemen içemezdiniz.
9. Kartınızı onun kartının altına koyun
İş kartlarını takas ederken, kendi kartınızı meslektaşınızınkinin altına yerleştirin. Yine bu kuralın arkasındaki mantığı takip etmek çok zor değildir çünkü kartı müşterinizinkinin üzerine koyarsınız ve böylece görüş alanınızdan çıkararak kartının sizin için önemli olmadığı şeklinde görülmesine neden olur. İkiniz de kartınızı altına koymaya karar verdiğinizde ne olur? Hazırlıksız bir kartvizit limbo yarışması ile sonuçlanırsınız. Bu nedenle kartınızı aşağıya koymak için 3 kez denemenizi ve ortağınızın vermeyi reddetmesi durumunda, kartını en üste kabul etmenizi öneririz.
10. Asansör kapıları tamamen kapanana dek başınızla selamlayın
Japonya’daki sosyetik mağazalarda müşterilerin satın alma işlemlerini yaptıktan sonra personellerin onları dışarıya bırakmaları yaygındır. İşletmeler arası durumlarda da benzer bir gelenek var, ancak ofisiniz açıksa, örneğin bir gökdelenin 15. katındaysanız, ziyaretçinize ön kapı yerine asansöre kadar eşlik edersiniz. Onları orada tek başlarına ayakta bırakmak yerine, derin, saygılı bir selamlaşma ile biten vedalaşmadan önce, asansör gelene kadar birlikte beklemeniz gerekir. Fakat bunun müşterinize bıraktığınız son izlenim olmasını istediğiniz için, asansörü ve kapıları kapatana kadar eğilmeye devam etmeniz gerekir. Yine, bu şekilde şeyler yapmanın arkasındaki mantık oldukça sağlam, ancak sorun tam olarak ne zaman selamlamaya gidileceğine karar vermek. Çok geç olduğunda gerekli saygıyı iletmek için kalçalarda doğru açıya ulaşamayacaksınız. Çok erken olduğunda ise meslektaşınız başınızın üstünden garip bir şekilde uzun bir görüntü elde ederken rahatsız edici bir duruş içinde kalırsınız.
Bir süre sonra işte, çoğu insan bu şeyleri nihayetinde hızlı hallediyorlar ancak onlar bunu yapana kadar Japon görgü kuralları tam bir baş belası olabilir!