Hediyelik olarak Wagashi
Wagashi, çay seremonilerinde genellikle yeşil çayla sunulan benzersiz Japon şekerlemelerine verilen isimdir. Wagashi çeşitleri çok fazladır ve yapımında ve sunuluşunda mevsimsel motiflerle bir sanat oluşturulur. Wagashide bitkilerden üretilen doğal içerikler kullanılır, şunları içerir: Mochi (tatlı pirinç tozunun dövülmesiyle yapılan yumuşak bir kek), fasulyeler ve hamuru, shiro-an (beyaz fasulyeler), doğal şekerler, kinton (kestane hamuru), meyveler ve kuru yemişler, patates ve daha fazlası. Hazırlanmasında bolca kaynama ve buharda pişirme prosedürleri kullanılır.
Hediyelik eşyalar için Wagashi’nin üç farklı sınıflandırması olduğunu bilmek iyi olur. Namagashi (taze Wagashi) günlük yapılır ve raf ömrüne etki eden %30 nemli içeriği vardır. Eğer alır almaz evinize götürecekseniz veya 48 saat içinde alıcıya ulaştıracaksanız, en doğru seçenek bu olacaktır. Hannamagashi de öte yandan %10-%30 nemli içerik içerir ama biraz daha uzun dayanır. Son olarak Higashi (senbei pirinç krakerleri içeren kuru şekerleme) %10 veya daha az nemli içerik içerir, yani çok daha uzun dayanır. Eğer şüpheniz olursa, alırken satış tarihini kontrol etmeyi unutmayın.
Youkan
Basit ve zarif, fasulye ezmesinin şekerle ve agar-agar’la jel halini almasıyla yapılır. Ragashi’nin en eski çeşitlerindendir.
Daifuku
Yine basit ve evrensel bir şekilde beğenilmiş, yumuşak mochi kekinin anko (tatlı fasulye ezmesi) ile doldurmasıyla yapılır.
Sakuramochi
Pembe renkli, anko’yla doldurulmuş ve kiraz yaprağına sarılmış pirinç keki.
Monaka
Doğanın mevsimsel motifleriyle biçimlendirilmiş iki kıtır, ince pirinç krakerleri arasına konulan veya kaplanan anko.
Manju
Bu bayağı popüler olan haşlanmış kekler beyaz veya kırmızı tatlı fasulye ezmeleriyle, kestane veya meyve hamuruyla ya da tatlı patates püresiyle doldurulabilir. Keklerin hamuru genelde soba buğdayı veya pirinç unu ile yapılır. En popüler olanı yeşil çay tozuyla renklendirilir ve tatlandırılır. Manju farklı şekillerde sunulabilir, örneğin meyve veya hayvan şekilleri.
Hanabiramochi
Şekerli dulavratotu dolgusu veya ankonun üzerine sarılan düzleştirilmiş beyaz mochi.
Namagashi
Bu taze yapılan çeşitli şekerlemeler çok kapsamlıdır ve bireysel yapan ustanın yeteneğine, köken alanı ve mevsime, ve hatta yaprak ve çiçeklerden oluşan doğal motiflere bağlıdır. En popüler ve en ucuz olanı nama yatsuhashi, yani içinde anko dolgusu bulunan düzleştirilmiş mochi’dir. Kyoto’nun popüler hatıralarına rağmen, nama yatsuhashi çoğu gümrüksüz havaalanlarında ve hediyelik eşya dükkanlarında bulunur.
Her zamanki gibi listede en sevdiklerimi bulundurdum ama uzun bir yolculukta hangi wagashi’lerin daha çok dayanabileceğini de hesaba kattım. Japonya’yı bırakırken alacağınız en son şeyin bir wagashi olması en iyisidir, ayrıca Narita ve Haneda havaalanlarında da ceplere uygun wagashi hatıra dükkanları vardır. Narita’da, 1. Ve 2. Terminallerin ikisinde de Tokyo Shokuhinkan’ı arayın. Orada wagashi’lerin farklı çeşitleri vardır, ünlü Toraya dahil.
Haneda Uluslararası Terminal Binası’nda, dördüncü katta Edo Pazar Yeri’nde Zunda Saryo’yu arayın. Onların olgunlaşmamış soya fasulyeleri çok lezzetli, özellikle zundamochi! Ve eğer çocuklar için hediyelik eşya arıyorsanız, beşinci kattaki Hello Kitty dükkanında çok güzel Hello Kitty daifuku’ları var.
Bu yazı İngilizceden çevrilmiştir.
Etiket:çay seremoni, Daifuku, Hanabiramochi, Japon Kültür, Manju, Monaka, Namagashi, Sakuramochi, wagashi, youkan, Zangetsu