Go oyununun püf noktaları 3
Bugünkü yazımızda köşelere saldırmayı göreceğiz. Bir önceki yazımızda beyaz oyuncu siyah oyuncuya sol üst köşeden saldırıyordu. Fakat daha sonra saldırıdan vazgeçip tahtanın sol tarafında moyo oluşturmuştu. Bugün beyaz oyuncunun saldırma durumunu göreceğiz.
Köşelere saldırmak
Yukarıdaki resimde beyaz oyuncu 1 numaralı hamle ile siyahın moyo’suna sol taraftan saldırıyor. Beyazın diğer taşının çok yakınında oynadığına dikkat edelim. Siyah, bu iki taş arasındaki bağlantıyı bozmaya çalışabilir.
Yukarıdaki resimde siyah oyuncunun 1 numaralı hamle ile beyaz taşların arasındaki bağlantıyı kesmeye kalktığını görüyoruz.
Fakat Beyaz, Siyahın ayırma girişimine 1 numaralı hamle ile engel olmaya çalışıyor. Siyah şimdi mavi noktaya oynayarak beyazı ayırabilir mi?
Beyaz grup ile Beyaz taşı birbirine bağlayan bir yol olmadığından, şu anda bağlantıları kesilmiş durumdadır. Ancak, Beyaz şimdi aradaki Siyah taşa saldırabilir. Bunu yapabiliyor olmasının sebebi; Siyahın sadece 2 nefes noktasının kalmış olmasıdır.
Beyaz bu sarı noktaya oynayınca, Siyahın nefes noktası sayısını 1’e düşürür. Siyah taş artık ataridedir, yakalanmaktan kaçışı yoktur. Bu yüzden siyahın taşları birbirinden ayırmak yerine aşağıdaki gibi hamle yapması daha doğrudur.
Bunun yerine, normalde Siyahın yapması gereken, köşede Beyaz’ın erişimini azaltarak burada defansa geçmesidir. Tabi ki şimdi Beyaz, mavi noktaya doğru harekete geçebilir; ama çabalarının daha az bir şekilde geri döneceği bir pozisyona girer. Bu yüzden, Beyaz, normal olarak, diğer yönde oynar.
Beyaz, alelade bir şekilde burada alanını büyütür. Bu hareketin yapıldığı nokta ile taşın eklendiği nokta arasında 2 boş nokta kalır. Beyaz’ın, sarı bölgenin etrafında bir çerçeve oluşturmuş olduğuna dikkat edelim. Beyaz’ın pozisyonu, yukarıda işaretlenmiş olan Siyahın alanının yarısı kadar bir alanı kaplamaktadır. Ancak; Siyah bütün taşlarını üst tarafta toplamıştır. Beyaz, aşağıda ve sol tarafta olan 3 taş moyosu ile daha büyük potansiyele sahiptir. Elbette, bu durum, Siyahın üst tarafından daha az güvenlidir. Ama burada oyun stilleri arasında bir değiş tokuş örneği vardır. Beyaz, yukarıdan saldırının kolay olabileceği, daha ince ve daha uzun bir alana sahiptir. Siyah ise, daha kalın ve daha güçlü bir pozisyona sahiptir. Gelelim başka bir başlangıç hamlesine. Bu tahtada biz siyah grup olarak oyunun en başında tahtanın üstünde ortaya oynamış ve bir moyo oluşturmuştuk. Moyo oluşturmak yerine biz beyaza saldırsaydık ne olurdu?
Yukarıda moyo oynamak yerine beyaza sağ alt köşeden saldırabiliriz. Oluşacak hamleler yukarıdaki resimdeki gibidir.