Go kuralları
Sadece 3 adet kuraldan oluşur. Bilmeniz gereken temel kurallar ise şunlardır:
- Oyun siyah ve beyaz taşlarla oynanır. Her iki oyuncu da bir defada tahtaya sadece bir taş koyabilir.
- Taşlar tahtadaki çizgilerin kesişim noktalarına konur.
- Tahtaya konan taş yerinde kalır. Kıpırdayamaz.
Go oyununda amaç tahta üzerinde daha fazla alan almaktır. Bunun için 2 yol bulunur:
- Rakibinizin bir taşını esir almak ( bir esir 1 puan demektir )
- Kendi alanınızı oluşturmak ( bir alan 1 puan demektir. Alanlar oyunun sonunda sayılarak bulunur )
TAŞ NASIL ESİR ALINIR?
GO oyununda bir taşı esir alabilmek için o taş yada taş grubunun tüm nefes noktalarına sahip olmanız gerekmektedir. Aşağıdaki resimde bir taş ve bir taş grubunun nefes noktaları gösterilmiştir. Bu noktalar taşların dikey ve yatay hizasındaki noktalardır.
Yukarıdaki taşların beyaz oyuncu tarafından nasıl esir alındığını aşağıdaki resimde görelim. Esir alınan taş tahtadan kaldırılır ve her taş beyaz oyuncunun hanesine 1 puan olarak kaydedilir. Aşağıdaki resimde taşların alınabilmesi için gerekli hamleler yapılmış ve son nefes noktaları sarı noktalar ile gösterilmiştir. Beyaz oyuncu buralara taş koyması halinde tüm taşları esir alacaktır.
Daha iyi anlayabilmek için yukarıdaki 3 şekli inceleyelim. 1. şeklin Goda özel bir adı bulunur. Bir taşınız bu şekilde çevrelenmişse buna atari denir. 1. şekilde siyah oyuncunun taşı atari pozisyonundadır. Benzerini 3. şekilde de görmektesiniz. 3. şekildeki nefes noktasının sağındaki siyah taş atari pozisyonundadır. Siyah oyuncu 1. ve 2. şekildeki nefes noktalarına taş koyarak kendini kurtarabilir. Fakat 3. şekilde etrafı tamamen çevrilmiştir. Dolayısı ile son kalan nefes noktasına taş koyamaz. Zira bir yere taş koyabilmeniz için nefes noktasına ihtiyacınız var. Peki 3. şekilde beyaz oyuncu siyah grubun ortasına nasıl taş koyuyor? Burada şöyle bir durum var. Beyaz oyuncu taş koyduğunda siyah oyuncunun tüm taşlarını esir alıyor ve bu taşlar tahtadan kaldırılır. Böylece kendine yer açmış olur. Aynı zaman da alan almış oluyor. Aşağıdaki resimde 3. şekil daha ayrıntılı incelenmiştir.
Yukarıdaki resimde 1. şekildeki son nefes noktasına siyah oyuncu taş koyarsa kendini kurtarabilir. 2. şekilde ise beyaz oyuncunun önce sarı noktaya oynaması gerekmektedir. Yeşil nokta siyah oyuncunun alanıdır ve bu noktaya beyaz oyuncu taş koyamaz. Siyah oyuncu sarı noktaya taş oynamadan beyaz oyuncu sarı nefes noktasına taş oynar daha sonra yeşil noktaya oynayarak tüm taşları esir alır. Esir almak bu kadar basit.
NASIL ALAN ALINIR?
GO oyununda diğer puan alma yöntemi alan almaktır. Aslında esir alma konusunda alan almayı gördünüz. Her esir aldığınızda en az 1 adet de alan almış olursunuz. Fakat go oyununda alınan alanlar rakip oyuncu tarafından ele geçirilebilir. Bunun önüne geçmek için en az 2 gözlü gruplar oluşturmanız gerekmektedir. Önce esir alma konusundaki taşların esir alındıktan sonraki beyazın alanlarını görelim.
Yukarıdaki resimde beyaz oyuncunun aldığı alanları görüyoruz. Her bir mavi nokta 1 puandır. Fakat şöyle bir sorun var. Bu alanları oyunun sonuna kadar beyaz oyuncu korumalıdır. Aşağıdaki resmi inceleyelim.
Yukarıdaki resimde 1. şekildeki sarı nefes noktasına konacak bir siyah taş hem beyazın bir taşını esir alabilir. Beyaz burada almış olduğu bir adet alana taşını taş koyarak alanından gelecek 1. puandan vazgeçebilir. Bu şekle ko adı verilen bir kural var. Buna ko kuralında değineceğiz. 2. şekle bakalım. Siyah oyuncu beyaz grubu çevrelemiş. Beyazın toplamda 3 adet nefes noktası var. Bunlardan 2 tanesi kesin olarak alınmış alanlar. Siyah oyuncu buralara taş oynayamaz. Siyah oyuncu sadece sarı noktaya taş oynayarak 1 puan alabilir. Bu durumda beyaz oyuncunun sarı noktaya oynayarak 1 alan puanından feragat etmesi mantıklıdır. Aksi halde hem 1 esir verecek hem alanından olacaktır. Beyaz oyuncunun 2 puan almasına katkı sağlayan ise 1 ve 2 numaralı taşlarıdır. Bu taşlar siyahın içeriye oynamasını engellemektedir. 3. şekilde ise siyah oyuncunun beyaza tahtanın alt kenarından saldırdığını görüyoruz. Beyaz oyuncu sarı noktaya oynamaz ise 2 adet taşını esir verecektir. Aşağıda taş oynayamayacağınız bazı 2 gözlü gruplar var. Buralara asla taş oynayamazsınız. Oyunda bu tür gruplar kurmanız faydalı olacaktır.
KO KURALI
KO kuralından bahsederek GO kurallarını bitireceğiz. Daha sonra sizlere başlangıç seviyesi için hazırlanmış go problemleri vereceğim. Bunları çözerek kendinizi oyuna adapte edebilir ve ilk aşamayı hızla geçebilirsiniz. KO kuralını anlayabilmek için aşağıdaki resmi inceleyelim.
Resimde 1. şekle bakalım. Siyah oyuncu sarı noktaya oynayarak beyaz taşı esir alıyor. Şekil 2’de gördüğünüz gibi 1 numaralı hamleyi yapıyor. Şekil 3’e baktığımızda ise beyaz oyuncunun 2 numaralı hamleyi yaparak siyahın taşını aldığını görüyoruz. Şekil 4’te aynı durumu beyazın devam ettirdiğini görüyoruz. İşte bu kısır döngüye ko adı verilir. Go oyununda bu durumun önüne geçmek için şöyle bir kural vardır. 1 numaralı şekilde siyah oyuncu taşı yedikten sonra durumu şekil 2’deki gibi oluyor. Bu durumda beyaz oyuncu buradaki sarı noktaya 1 el oynayamaz. Böylece tekrar siyah oyuncuya sıra geldiğinde siyah oyuncu sarı noktaya oynayarak ko durumunu sonlandırır. İşte bu kurala ko kuralı denir. Beyaz oyuncunun bu durumu önlemek için yapması gereken şey şudur: Atari durumundaki siyah taşı yemek istiyorsa siyaha öyle bir hamle yapmalı ki siyah oyuncu sıra tekrar ona geldiğinde ko yerine tahtanın başka yerine oynamak zorunda kalsın. Bunu sağlayabiliyorsanız ko’yu siz kazanırsınız. Bu yüzden goda bir çok cephede alan almaya odaklanıp tahtanın her yerinde taş bulundurmak avantaj olacaktır. Şimdi gelelim başlangıç seviyedeki bir kaç tane problemi çözmeye. Çözümlerini kendiniz bulacaksınız. Gayet basitler. Başarılar. Aşağıdaki butonlara tıklayarak kolay, orta ve zor seviyedeki problem kategorilerine ulaşabilirsiniz. 1. numaralı problemlerden başlamalısınız. Hemen her problemde oyunun bir önemli noktasına değinilmiştir.
Etiket:2 göz kuralı, go, go kuralları, go nasıl oynanır, go nedir, go nefes noktası, Go oyunu, ko kuralı