Eğlenceli Keşiş İkkyuu-san
İkkyuu-san ile tanışmam tamamen tesadüf oldu. Oldukça eğlenceli ve bilgili bir adamın hikayelerini okumak gerçekten çok zevkliydi. Bunu sizlerle de paylaşmak istedim.
İkkyuu 1398 yılında Kyoto’da doğdu. Dönemin İmparatoru olan Go-Kamatsu’nun oğludur. 6 yaşında bir Budist tapınağına girerek keşiş olmak için çalıştı. Genç yaşında şiirler yazdı. Oldukça değişik bir kişiliğe sahiptir. 1481 yılında hayatını kaybetti. Ancak ünü dünyadan o kadar kolay silinmedi. Yaşadığı eğlenceli anılar hala anlatılmaya devam edmektedir. Edo devrinde bile adından, hikayelerinden söz ettirir. Japonların oldukça sevdiği bir adamdır.
İkkyuu-san çocukken, Budist tapınağında eğitim alırmış. Her sabah ve akşam ana salona gider ve keşişler ile beraber Buda’ya dua okurmuş. Buda’nın önünde çiçek,mum ve meyve tabağı varmış. Bu keşişlerin başı Oshou-san adı verilen baş keşiş. Bu keşiş genç keşişlere önderlik eder, onların eğitiminden sorumlu kişiymiş. Bir gece, İkkyuu-san ve Oshou-san beraber ana salonda Buda’ya dua etmişler. Daha sonra salondan çıktıktan sonra Oshou-san aklına salondaki mumu söndürmediği gelmiş. İkkyuu-san dan rica ederek söndürmesini istemiş. İkkyuu-san da bu isteği kabul etmiş ve mumu söndürmek için geri gitmiş. İkkyuu-san Oshou-san’ın yanına döndüğünde Oshou-san ” İkkyuu-san mumu nasıl söndürdün?” diye sormuş. İkkyuu-san ” Üfleyerek” şeklinde cevap vermiş. Oshou-san ” Ne yaptın! O şekilde söndürmemelisin. Kirli nefes ile Buda-Sama’yı rahatsız etmiş oldun” diye cevap vermiştir. İkkyuu-san “Özür dilerim Oshou-sama bundan sonra elimle söndüreceğim.” der.
Ertesi gün ana salonda baş keşiş ve diğer keşişler Buda’ya dua etmektedirler. Oshou-san’ın kulağına hafif gülme sesleri gelmektedir. Arkasını döndüğünde İkkyuu-san’ın bahçeye doğru döndüğünü ve dua ettiğini görür. “Neden bahçeye dönüyorsun? Buda-sama’ya doğru dönüp dua etmen lazım” der. İkkyuu-san ” Ama dün gece nefesimin pis olduğunu, Buda-sama’yı rahatsız edebileceğini söylemiştiniz. Ben de bu yüzden yüzümü bahçeye dönerek dua ediyorum.” der. Baş keşişin söyleyecek bir cümlesi yoktur.
İkkyuu-san oldukça zeki bir öğrencidir. Buda tapınağını ziyarete gelen bir konuk, baş keşişi ve İkkyu-san’ı evine davet eder. Ertesi gün İkkyuu-san ve Baş keşiş öğlende misafir oldukları eve doğru yola düşerler. Ancak o da ne! Köprünün başında ”Bu köprüden geçemezsiniz. Geri dönün” yazmaktadır. Baş keşiş oldukça şaşırır ve İkkyuu-san’a bakar. Ancak İkkyuu-san’ın geri dönmeye niyeti yoktur. Köprüden geçerler. Ev sahibi onları kapının önünde beklemektedir. “Ama neden buradasınız? Yazıyı okumadınız mı?” İkkyuu-san “Okuduk. Uçtan geçemezsiniz, yazmışsınız.” der ve ev sahibi şaşkınlık içinde bir şey söylemeden kalakalır.
橋- Köprü (Ev sahibinin yazdığı karakter budur)-hashi şeklinde okunur.
端- Uç (İkkyuu-san bu karakteri kullanarak cevap verir)- hashi şeklinde okunur.
Bu hikayede kelime oyunu yapılmıştır. Bu yüzden ev sahibi cevap veremez. Oldukça zekice bir hamle ne dersiniz?
MOR RENKLİ KİMONO HİKAYESİ
Yıllar geçmiş İkkyuu-san oldukça başarılı ve ünlü bir keşiş halini almıştır. 80 yaşındadır. Küçücük bir tapınakta yaşamakta, eski kimono giyen, az şeyler ile mutlu olmayı bilen bir adamdır. Bir gün İmparator ona mor renkli bir kimono hediye eder. Bu kimonoyu bir kez bile giymemiştir. O günün sabahında oldukça iyi görünümlü bir adam tapınağa gelir. “Öğlende evime gelin lütfen. Misafirlerim de olacak sizi de bekliyorum. Oldukça bilgili ve ünlü bir keşişsiniz sizden öğreneceğimiz çok şey var.Ayrıca duydum ki imparator size mor renkli bir kimono hediye etmiş. Onun hikayesini de öğrenmek isteriz.” der. İkkyuu-san teklifi kabul eder.
Ertesi gün adamın evinin önüne eski bir kimono giymiş, yüzü ve elleri kir içinde bir adam gelir. Adam bu durumdan hoşlanmaz ve gitmesini söyler. Belli bir süre sonra İkkyuu-san adamın evinin önünde belirir. Adam oldukça mutlu görünmektedir. “Buyrun efendim buyrun.” der ancak İkkyuu-san üzerindeki mor kimonoyu çıkarır ve adama doğru uzatır. “Bugün ben eski bir kimono giyerek, yüzüm ve ellerim kir içinde buraya geldim. Beni buyur etmemiştiniz. Sonra mor kimonoyu giyerek geldiğimde davet ettiniz. Bu yüzden bu kimono sizin öğretmeniniz, lütfen onu iyi dinleyin.” der ve herkesi şaşkınlık içinde bırakarak tapınağa döner.
Bu animasyon 1975-82 yılları arasında gösterilmiş, küçük bir keşişin başından geçen eğlenceli hikayelerini anlatmaktadır.
Etiket:eğlenceli kesiş, ikkyuu san, japon, Japon Kültür, japonya