“Desen delisi ihtiyar” Katsushika Hokusai
Bu resim çok tanıdık. Ressamının adını bilmeden tanıdık resimlerden biri daha. Kesinlikle Hokusai da bizim için öyle bir ressam. Adını bilmediğimiz ancak eserleriyle meşhur olan bir ressam. Oysa Dünya çapında ünlü bir ressamdır. Bir Van Gogh bir Da Vinci kadar hem de.
Katsushika Hokusai(葛飾北斎) kendisine “Ancak 90 yaşında çizmeyi öğreneceğim.” diyen ve asla durmadan çizen bir adam. Çağında “desen delisi ihtiyar” diye adlandırılmıştır.
Edo döneminde (18.yy- 19.yy başları) arasında ukiyo-e tarzında resimleri ile ünlenmiştir. Ukiyo-e, Edo Döneminde ortaya çıkan bir Japon resim sanatı türüdür.
Tiyatro, klasik edebiyat, şiir, yerel efsaneler, natürmort, imparatorluk ailesi ve din gibi birçok teması vardır. Ukiyo’nun kelime anlamı, içinde “modern olma”yı da barındırır. Tanımlama diye buna denir.
36 Futaki Manzarası adlı eser serisi oldukça büyük etki yaratmıştır. Sadece Japonya’da değil dünyayı etkilemiştir. Yapmış olduğu eserler sahne tasarımında bile kullanılmıştır.
Bu serinin en ünlü eseri Dalgalar ve Fuji Dağını gün batımında çizmiş olduğu eserdir. Oldukça gerçekçi biçimde çizmiş olduğu manzara resimleri dinamik bir yapıya da sahiptir.
Hokusai, uzun süre yaşaması ile de ünlüdür. 88 yaşında ölmüştür. Bu zamana kadar lakabını bile defalarca değiştirmiştir. Dünyayı etkilediğini söylemiştim. Cezanne ve Van Gogh oldukça etkilenen ünlü ressamlardandır.
Işık, renk tonları ve dinamik yapı diğer Avrupalı ressamları da etkisi altına almıştır. Hokusai, Japonya’da modern sanatı kurarken, diğer ressamlar da Klasik eserlere olan tepkilerini etkileşim ile göstermektedir.
Hokusai, fantazisi geniş ve dekoratif kompozisyon duygusu son derece gelişmiş bir ressamdı. Tek konunun bu kadar değişiklik kazanabildiği bugüne kadar hiç bir sanatçıda görülmemiştir.
MİSS HOKUSAİ
2015 yılında yayınlanmış olan Miss Hokusai adlı animasyon filmdir. Hinako Sugiura adlı tarihsel mangasının uyarlamasıdır. Film Hokusai’nin büyük kızının bakış açısı ile Hokusai’ın hayatını ve eserlerini anlatmaktadır. O-Ei’nin kardeşi, babası ve sevdiği adam ile olan durumu sakin bir biçimde anlatılır. Eski Tokyo’ya bir gidiş biletidir. Davetiyeyi kabul ettiğin zaman Hokusai’nın hayatına biraz girmiş olursunuz.
Etiket:Edo dönemi, Japon Kültür, Katsushika Hokusai, Ukiyo, 葛飾北斎