Daruma figürleri – refah ve iyi şansın simgeleri
İnsanoğlu her kendisine iyi şans, bolluk ve refah getirecek obje ve ritüellere manevi olarak ihtiyaç duymuş, her kültürde bu tarz “tılsımlar” sıklıkla yer almışlardır. Eh, biz de madem Japonca öğreniyoruz, Japon kültürüne de el atıp sevimli bir “tılsım” örneği görelim istedim :).
Dharma figürleri olarak da bilinen Darumalar (達磨), içi oyuk, yuvarlak şekilli, Budizmin Zen mezhebinin kurucusu olan Bodhidharma’ya benzeyecek şekilde modellenmiş figürlerdir. Bu figürler tipik olarak kırmızı olmaları ve sakallı bir adamı tasvir etmelerine rağmen, bölgeye ve sanatçıya bağlı olarak şekil ve renk açısından çok çeşitli olabilirler. Bir oyuncak gibi düşünülebilirse de, Darumalar sembolizmden zengindirler ve refah tılsımı olarak bilinirler. Daruma figürlerinin azim ve iyi şansın sembolü olarak görülmeleri onları popüler bir teşvik hediyesi haline getirmiştir. Birçok Budist tapınağında ticarileştirilmişlerdir.
Yıl sonunda, tapınaklardan alınan Darumalar geleneksel bir yakma töreni için geri götürülür. Bu tören Daruma Kuyo (だるま供養) olarak adlandırılır ve her yıl genellikle yeniyıl gününden hemen sonra yapılır. Bu törenlerden en ünlüleri Tokyo’daki Nishi-Arai Daishi ve Gifu’daki Dairyū-ji Tapınaklarında yapılanlarıdır. Bu törenlerde insanlar yıl boyunca kullandıkları figürleri tapınaklara geri götürür, onlara saygılarını sunduktan sonra yenilerini alırlar. Geri gelen bütün eski figürler ise tapınaklarda yakılır.
Etiket:Daruma, daruma figürleri, daruma kuyo, Japon Kültür, japon kültürü