Katakana Alfabesi, Katakana Tablosu ve Katakana Yazım Kuralları
Katakana alfabesi, daha önce Hiragananın Japonca kökenli sözcükleri yazmakta kullanıldığını söylemiştik. Katakana ise temelde Japoncaya dışarıdan gelmiş yabancı kökenli kelimeleri yazarken kullanılır.
Katakana | Romaji | Anlamı |
---|---|---|
バス | Basu | Otobüs |
コーヒー | Ko-hi- | Kahve |
Katakana da Hiragana gibi Kanjilerden türemiştir. Aşağıdaki örnekte katakanadaki na hecesinin kanjiden nasıl dönüştüğünü görmekteyiz.
Katakana Nerede Kullanılır?
Katakana daha önce de bahsettiğimiz gibi temelde Japoncaya dışarıdan girmiş sözcükleri yazmakta kullanılır. Ayrıca Katakananın kullanıldığı durumlar şunlardır:
- Bazı ülkeler dışında genel olarak yabancı ülke, kişi ve yer adlarında kullanılır. Özellikle biz yabancılar kendi adımızı Katakana ile yazmalıyız.
- Hav hav, miyav, gurul gurul, şırıl şırıl gibi yansıma sözcükleri katakana ile yazılır.
- Telgraf yazılarında kullanılır.
- Kanji sözcüklerinin Çince okunuşu Katakana, Japonca okunuşu ise Hiragana ile yazılır.
Katakana Tablosu
Katakana 46 temel heceden oluşmaktadır. Bu hecelerin sağ üst köşelerine “ ya da küçük bir yuvarlak işareti konarak daha yumuşak veya sert hecelerde oluşturulmaktadır. Bu 46 heceyi incelediğimizde 5 adet sesli hece, tek sessiz karakter n ve yanlarında 1 adet sesli harf bulunan heceler görmekteyiz. Ayrıca shi hecesi şi, chi hecesi de çi diye okunur.
Sessiz Karakter n (ン)
ン hecesi katakanada yanında sesli harf bulundurmayan tek sessiz karakterdir. Genel olarak kelimelerin sonunda yer alır.
Katakana Yazım Kuralları
1) Uzun sesli denen aa, ii gibi yan yana bulunan 2 seslinin yazımında “ー” kullanılır. コーヒー kelimesi üzerinden inceleyelim. コ (ko) hecesinden sonra bir adet “ー” çizgi gelmiştir. Bu durumda コ (ko) hecesinin sonundaki o’yu uzatarak telaffuz etmelisiniz. Koo gibi. コーヒー kelimesinin sonunda ヒ (hi) bulunmaktadır. Ardından “ー” geldiği için i’yi uzatarak okuyacağız. Bu durumda kelimeyi koohii şeklinde okuruz. Ben romaji yazımında ko-hi- şeklini kullanacağım. Siz “ー” gördüğünüzde uzatmanız gerektiğini bilmelisiniz.
2) Yan yana 2 sessiz harfin yazımında küçük tsu hecesi kullanılır. メッセージ kelimesi üzerinden inceleyelim. Bu kelimenin romaji yazımı messe-ji şeklindedir. Messeeci diye okuyacağız. Çünkü j sesi Japoncada c olarak okunur. セ (se) hecesinden sonra “ー” geldiği için セー kısmını see diye uzatarak okuyacağız. Fakat Japoncada çift ss bulunmamaktadır. Bu sesi verebilmek için küçük tsu kullanılır. Kelimeye dikkat edecek olursanız ッセー kısmındaki ッ diğer karakterlerden daha küçük çizilmiştir. ッ bir heceden önce küçük çizilmişse o hecenin sessizi çiftlenir. Böylece sse sesine ulaşmış oluruz.
3) Katakanada hecelerin sağ üst köşelerine tırnak veya yuvarlak işareti getirilerek yumuşak veya sert heceler oluşturulur.
Önemli Japonca Dersler
Aşağıdaki derslerin tamamını Japonca Ders kursunda ayrıntılı bir şekilde göreceksiniz. Japon Alfabesi dersi de çok faydalı olacaktır.
Önemli Japonca Rehberler
Japonca öğrenirken sizlere yol gösterecek olan aşağıdaki rehberleri mutlaka okuyup görüşlerinizi yazmayı unutmayınız.
Tüm Japonca Kitaplarımız
Kitaplarımızı tüm kitap satan online mağazalardan ve d&r gibi kitapçılardan alabilirsiniz. Fiyatlar satan yere göre değişkenlik gösterebilir.