Çinlilerin yediği egzotik meyveler
Çin‘e gittiğinizde markette karşılaşacağınız 13 egzotik meyve! Sizin için Çin marketlerinde bulunan garip şekilli ve canlı renkli meyveleri araştırdık.
1. Budanin eli meyvesi (佛手 FÓ SHǑU)
Bu garip meyve parmaklara benzediği kadar dokungaçları olan bir portakala da benziyor. Bu meyvenin reçeli de yapılıyor ve rendelenip kullanılabiliyor rendelenince aroması daha çok ortaya çıkıyor. Bu meyve aynı zamanda süs bitkisi olarak da kullanılıyor.
2. Çin kocayemişi (杨梅 YÁNG MÉI)
Genelde Çin kocayemişi veya Çin çileği olarak bilinir. Bu dikenli kırmızı meyve tatlı denebilecek bir tada sahip. Dışı yenip en ortadaki çekirdeği yenmiyor. Bu meyve iki türlüdür, tatlı türü taze tüketim ve meyve suyu yapımında; ekşi türü de kurutmada kullanılır. Çin kocayemişinden aynı zamanda konserve ve reçel yapılabilir. Veya fermente edilip alkollü içecekler elde edilebilir.
3. Kamkat (金橘 JĪN JÚ)
Kamkat dünyadaki en küçük narenciyedir. Görünümü küçük bir portakala benzer ama kabuğu yenebilir. Taze olarak yenmesinin yanı sıra salamurası, şekerlemesi ve reçeli de yapılır. Kamkat çoğunlukla Çin yeni yılı gibi festival günlerinde yenir. Çoğunlukla tatlı veya ekşidir. Portakala benzer bir tadı vardır.
4. Ejder meyvesi (火龙果 HUǑ LÓNG GUǑ)
Bu meyve aslında Orta Amerika kökenlidir, sonralarda Asya’ya geldikten sonra Çin’de popüler olmuştur. Meyvenin yumuşak derimsi kırmızı bir kabuğu ve dışa doğru yeşil çıkıntıları vardır. İçteki etli kısmı beyaz gri tonlarındadır ve küçük siyah çekirdekler bulundurur. Çoğunlukla çiğ, meyve suyu, ya da tatlılarda aroma vermek için kullanılır. Bu meyvenin özel bir lezzeti olmasa da tatlı bir tadı vardır. Hafif kavun tadında bir tadı olduğu söylenir.
5. Mangosten (山竹 SHĀN ZHÚ)
Ana vatanı Endonezya’dır. Mangosten önce Çin’deki meyve pazarlarına sonrada Çin halkının kalbine girmeyi başarmış. Mangosten çok tatlı ve yumuşak etli bir meyvedir. Mangostenin kabuğunu açmak kolaydır çünkü kabuğu odunla deri arasında bir yapıya sahiptir.
6. Hünnap (大枣 DÀ ZǍO)
Çin’de çok meşhur olan hünnap çoğunlukla kurutulur ve atıştırmalık olarak ya da yemeklerde kullanılır. Geleneksel Çin tıbbında anti-enflamatuar ve anti-stres özelliklerinden faydalanmak için geniş ölçüde kullanılır. Kuruduğunda koyu kahverengimsi kırmızı bir renk alır ve tatlılığı yoğunlaşır. Kurusu olduğu kadar yeşil kahverengi tonlarındaki tazesi de yaygındır. Tazesi de tatlı ve elmaya benzer bir yapıya sahiptir.
7. Durian (榴莲 LIÚ LIÁN)
Bazıları durian meyvesini “Meyvelerin Kanye West’i” olarak tanımlar. -Ya seversin ya nefret edersin-. Elbette durianın keskin aroması onu dünyanın en tartışmalı meyvesi yapıyor. “Çorap, çürümüş et ve domuz dışkısı (bence biraz abartmışlar) “gibi koktuğu gerekçesiyle Singapur metrolarında yasaklandı. Bazıları da durianın hafif tatlı ve badem benzeri hatta cheesecake’e benzer bir tadı olduğunu söylüyor. Sonuç olarak Çin de çok meşhur. Duriandan aromalı şeker bile yapılıyor. Ama çok yenmemesi gereken bir meyve aksi halde Çin tıbbına göre içsel bir ısı akışına neden olabilir.
8. Pomelo (柚子 YÒU ZI)
Çin greyfurdu olarak da bilinir. Basketbol topu büyüklüğünde olabilir. Tadı greyfurttan daha tatlıdır. Çin’de genelde akşam yemeğinden sonra çiğ olarak yenir. Çin’de iyi şans sembolü olarak görülür ve özellikle Çin yeni yılı gibi tatillerde ev dekorasyonunda kullanılır.
9. Yuzu (日本柚子 RÌ BĚN YÒU ZI)
Bu narenciye buruşuk bir portakala benzer. Ana vatanı Çin olmasına rağmen yemeklerinde sıklıkla kullanıldığından dolayı Japonya ve Korede daha popülerdir. Çin’de “Japon greyfurdu” olarak bilinir. Ayrıca Amerika ve Avrupa mutfağında da giderek yaygınlaşmıştır. Yuzunun tadı portakal gibi ama daha mayhoş. Kabuğuyla beraber çok yoğun bir kokusu var ve budanın eli meyvesi gibi parfüm olarak kullanılır.
10. Wampee (黄皮 HUÁNG PÍ)
Bu altın renkli meyvelerin ismi Çinceden sarı kabuklu olarak tercüme edilebilir. Kabuğu yenebilir ama tadı biraz acı. Sulu olan etli kısmında iki veya üç yeşil tohum bulunur. Bu meyve aynı zamanda geleneksel Çin tıbbında da kepek ve bronşit gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanır.
11. Liçi (荔枝 LÌ ZHĪ)
Liçi de dikenli bir kırmızı meyvedir. Vişneden biraz büyük, kabuğu yenmeyen liçinin saydam sütlü bir etli kısmı var. Bol miktarda C vitamini içermekle beraber sulu ve hafif mayhoş bir tatlı tadı var. Çoğunlukla taze yenir ama konserve de yapılabilir. Amerika’da donmuş yoğurtlarda sos olarak da kullanılır. Ayrıca Asya içecekleri, atıştırmalıkları ve tatlı ürünler için popüler bir lezzettir.
12. Longan (龙眼 LÓNG YǍN)
Etli kısmı yarı saydam olduğu için Çincede bu meyveye “ejder gözü” de denir. Liçi ye benzer bir görünümü var ama longanın daha yumuşak kahverengi bir kabuğu ve daha az sulu ve daha tatlı bir tadı var. Taze olarak yenebilir ama çoğunlukla kurutulur ve kuruduğunda rengi koyu kahverengiye döner. Kurusu atıştırmalık olarak veya Çin yemeklerine eklenerek yenir.
13. Rambutan (红毛丹 HÓNG MÁO DǍN)
Bu da liçiye benzeyen buna bağlı olarak longana da benzeyen başka bir meyve. Tüylü bir görünümü var. Bu kırmızı kabuklu meyvenin tadı üzüme benziyor ve pişmiş yada çiğ olarak yenebiliyor. Çekirdekleri aslında yenebilir ama önce pişirilmesi lazım. C ve B vitamini de dahil olmak üzere birçok besin değerine sahiptir.
Etiket:çin, Çin Kültürü, çin meyveleri, Çin Mutfağı, egzotik meyveler, ejder meyvesi