Çin Mutfağı’nda neler var?
Çin Mantısı
Bir kısmınız bu mantının adını duymuştur. Kayseri mantısından oldukça büyük bir hamuru var. Onlar da içine kıyma koyar ama çoğunlukla domuz kıyması koyulur. Uygur Türkleri bu mantıya man tu diyorlarmış. Çin’de de dim sum diyorlarmış. Yukarıdaki resimde görüyorsunuz.
Çin Mantısı Malzemeleri
-60-70 adet için850 gr kadar un (yaklaşık 7 su bardağı)Su-su miktarı belli değil, azar azar ekleyerek sertçe bir hamur elde etmelisiniz. İç harcı:250-300 gr kıyma1 kase ince doğranmış taze soğan1 kase ince doğranmış mantar1,5-2 kase ince doğranmış marul (yerine lahana veya pırasa da koyabilirsiniz) tuz, karabiber
Çin Mantısı Nasıl Yapılır?
İç harcını hazırlarken eğer içi için marul koyacaksanız önceden doğrayıp, biraz tuzla ovup suyunu sıkmalısınız. Suyu çıkarılan marula diğer malzemeler eklenip yoğurulmadan karıştırılır, tuz karabiber ve yağ eklenir. Elde edilen sert hamurdan, cevizden biraz küçük yassı bezeler hazırlanır. Her bir beze, merdane yardımıyla çay tabağı kadar açılır. Oluşan hamurların kalınlığı bıçak sırtı kalınlığından çok az fazla olacak. Hamurların her biri açılıp hazırlanır, iç malzemesinden bir dolu tatlı kaşığı kadar konulup şekildeki gibi kapatılır. Hazırlanan mantıların ağızlarının sıkıca kapatıldığından emin olun ki pişerken ağızları açılmasın. Böylelikle elde edilen mantılar derince yapışmaz bir tavaya dizilir. (Yemeyeceğiniz miktardaki mantıları önce bir tabağa dizin ve dondurucuda 10-15 dakika bekletip, daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup tekrar dondurucuda saklayabilirsiniz. )Pişirme işlemi için tavaya mantıların yarısından biraz daha az olacak şekilde su eklenir. Tavanın ağzı kapatılır, orta ateşte mantılar yumuşayıp suyunu tamamen çekene dek pişirilir. Mantıların suyu çekilir çekilmez tavaya 1 çorba kaşığı sıvı yağ eklenir, mantıların altı sararıncaya kadar kızartılır. Arzu ederseniz mantıları çevirerek her iki yanını da kızartabilirsiniz. Mantıları yerken soya sosuna banarak lezzetlendirebilirsiniz.
Çin Böreği
Böreğin yapımında pirinç unundan yapılan yufka kullanılmakta. Hamur, pirinç unu yoksa topioca ile açılıyor. Tavuklu, sebzeli gibi çeşitleri bulunuyor. Yiyenler hafif bir yemek olduğunu söylüyorlar. Bazıları da sevmediklerinden bahsediyor. Ben yemediğimden yorum yapamıyorum. Şuraya Türk aşçılarımızın tarifini koyayım. Denemek isterseniz yapabilirsiniz. MC Donalds’da soya sosu ile verildiğini de okudum.
Çin böreği malzemeleri
3 yufka, Yarım çay bardağı sıvı yağ, 2 yumurta beyazı, Süt, Galeta Unu
İçi için;
1 adet kuru soğan1 adet havuç rendesi2 adet pırasa2 adet lahana yaprağı150 gr kıyma1 yemek kaşığı tereyağı
Çin Böreğinin Yapılışı
Tereyağı ile yemeklik olarak doğranmış soğan ile kıyma tavada pişirilir. Rendelenmiş havuç, ince kesilmiş pırasa ve lahana ilave edilerek pişirmeye devam edilir. Malzemeler yumuşayınca pişirme sonlandırılır. Sıvı yağ ile yumurta beyazları birlikte çırpılır. Yufkaların arasına sürülür. 3 yufka üst üste gelecek şekilde konur. Aralarına yağlı, yumurtalı karışım sürülür. Üçgen olacak şekilde 8 parçaya bölünür. (Sigara böreği saracak gibi)
Parçaların içine sebzeli harç konur. Sigara böreği gibi sarılır. 3 kat yufka olduğu için biraz kalın sigara böreği gibi olur. 8 parça, 5 dakika süt de bekletilir. Sütten çıkartılıp galeta ununa bulanarak yağlanmış tepsiye dizilir. 200 derece sıcaklıktaki fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirilir.
Pekin Ördeği: Pekin Ördeği ana vatanı Çin’dir. Çinliler bu ördeği çok severler. Her yerde bu ördekten bulabilirsiniz. Orjinli bir yemektir. Çin denince akla gelen yemeklerden birisidir. Türkiye’de de Pekin Ördeği yetiştirilmeye başlandı.
Çin Atıştırmalıkları
Çin Sosisi, Bambu Dalı, Kalamar gibi atıştırmalıkları bulunuyor.
Çin Konserveleri: Acı Biberli Yılan Balığı, Kızarmış Mürekkep Balığı, Ançuez gibi konservelikler bulunmakta. Denemek isterseniz internetten alıp yiyebilirsiniz. 😀
Çin Çorbaları: Acılı Ekşili Çorba, Domatesli Yumurta Çorbası, Sebzeli Çorba gibi çeşitleri vardır. Merak duyuyorsanız evinizde yapıp deneyebilirsiniz. Malzemeler Türkiye’de de bulunuyor.
Etiket:çin, çin böreği, çin hayatı, Çin Kültürü, çin mantısı, Çin Mutfağı, çin yemekleri