Ankara parkı: Kore’de küçük Türkiye
Çoğumuzun da bildiği üzere Güney Kore ile Türkiye kardeş ülkelerdir. Bu durumun sebebine gelecek olursak gözümüzü 1950 yılında patlak veren Kore Savaşı’na çevirmemiz gerekiyor. Türkiye bu savaş sırasında Güney Kore’ye hem askeri destek göndermiş hem de buradaki yerel halka çeşitli yardımlarda bulunmuştu. Bu yıllardan itibaren gelişmeye başlayan Güney Kore-Türkiye ilişkileri çerçevesinde 1971 yılında Ankara ve Seul Belediyeleri arasında karşılıklı olarak bir protokol imzalanmış ve bu iki yönetim birbirini kardeş şehir ilan etmiştir. Aynı yılın Mayıs ayında Seul’de yapılan bir parka Ankara Parkı ismi verilmiştir. Ayrıca Ankara’da da 1973 yılında açılmış olan bir Kore Parkı bulunmaktadır.
Ankara parkı ve Ankara evi
Yaklaşık olarak 16,000 metrekarelik bir alana yayılmış olan Ankara Parkı şu anda Seul kentinin Yeouido bölgesinde bulunmaktadır. Bu park, insanların nefes alabileceği ağaçlarla çevrili bir alandır.
Parkta heykeller, spor tesisleri, bisiklet kiralama noktaları ve bisiklet yolları bulunmaktadır. Bu özellikleri ile Ankara Parkı keyifli vakit geçirmek için oldukça cazip bir konumdadır.
Ankara Parkı’nın biz Türkler için önemli özelliklerinden bir diğeri de parkta klasik Ankara evlerinin bir modelinin bulunmasıdır.
28 Ağustos 1992’de yapılan ve Ankara Evi olarak bilinen bu iki katlı evde Ankara ve Türk kültürüne ait geleneksel yaşam ve tarım aletleri sergilenmektedir.
Ayrıca burada özel günlerimizde etkinlikler de düzenlenmektedir.
Ankara Evi’nin odaları, kültürümüzü birebir yansıtmak için, üzerine çok düşünüldüğü belli olan küçük ayrıntılar ile doludur. Yere serilmiş bir seccade, temiz örtü üzerine koyulmuş bir rahle, motiflerinin güzelliği ile kilimler…
Kurutulmuş patlıcanlar, kurutulmuş biberler, oklavalar, kabaklar, elekler, yer sofrası ve tabii ki gözümüzden kaçmayan klasik kırmızı beyaz plastik çay tabaklarımız ile, odalardaki nesnelerin ne kadar özenle seçildiğini fotoğraflardan dahi anlayabiliyoruz.
Bütün bu özellikleri ile Ankara Parkı şehrin göbeğinde yer alan, Koreliler ve turistler için Türkiye’nin tarihine ve geleneksel yaşamına bir göz atabilecekleri anlamlı bir yer.
Hatta gurbette yaşayan Türklerin bir memleket esintisi hissetmek üzere seçtikleri bir uğrak nokta olma özelliği de taşıyor olabilir.
Ve son bir bilgi olarak Kore Savaşı’na ve Türk-Güney Kore ilişkisine damga vuran ve Ayla filminde dramatik hikayeleri anlatılan Ayla ile Kore gazisi Süleyman Dilbirliği’nin kavuşma noktası Ankara Parkı’dır.
Sonuç olarak; Türkiye ile Güney Kore arasındaki bağın temelleri, birçok askerin şehitliği ve birçok çocuğun yetim kalması ile sonuçlanan Kore Savaşı’na dayanıyor. İşte bu bağı temsil eden Ankara Parkı ve Ankara Evi bu özellikleri ile hem bizler, hem de Güney Koreliler için derin bir anlam barındırıyor. Güney Kore’ye yolunuz düşerse listenize Ankara Parkını da eklemenizi tavsiye ederim.
Ayla filmi ile ilgili yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Güney Kore’deki kardeş şehirlerimiz ile ilgili diğer yazımız da ilginizi çekebilir.