Abu TV Şarkı Festivali – Asya-Pasifik Şarkı Yarışması
Asya-Pasifik Şarkı Yarışması 2012’den bu yana her yıl yapılan, Eurovision Şarkı Yarışması benzeri bir şarkı yarışmasıdır. Yarışmanın düşüncesi ilk kez 2007’de, Eurovision’un yapımcısı olan Avrupa Yayın Birliği’nin yarışma formatını benzer bir yarışmayı Asya’da da düzenlemek isteyen Asyalı bir şirkete sattığını açıklamasıyla ortaya çıktı. Eurovision’dakinden farklı olarak Asiavision ticari bir girişimdir ve Asiavision Pte Ltd. tarafından düzenlenmektedir. Pasifik ülkesi olan Avusturalya’da yarışmaya katılınca, yarışmanın adı “Asya-Pasifik Şarkı Yarışması’ olmuştur.
Katılan her ülke canlı yayında söylemek üzere bir şarkı seçer ve sonra kazanan şarkıyı belirlemek için diğer ülkelerin şarkılarına oy verir.
Bu yıl Macau’da üçüncüsü düzenlenecek olan yarışmaya Türkiye(TRT) de Manga ile katılacak. Üçüncü yarışmayı izlemeden(25 Ekim 2014) önce 2012 ve 2013’teki gösterilerde öne çıkan ve göze çarpan olaylara göz atalım ve yarışmayı değerlendirelim.
2012 Abu TV Şarkı Festivali diğer adıyla Asya-Pasifik Şarkı Yarışması kardeş ülke Güney Kore’nin başkenti Seul’de yapıldı. Yarışmaya 11 ülkeden yarışmacılar katıldı. Yarışmacılara ek olarak Koreli Folk müzik grubu MIJI bir performans sergiledi ve gerçekten harika(hatta suggeeeee) bir gösteri yapıp görmediğimiz müzik aletlerinden bazılarını bize gösterdiler.
Gelelim öne çıkan performanslara:
Benim için en değerli performans Afgan Abdulhamid Sakizade’nin performansıydı. Hakikaten dinlerken harika dakikalar geçirdim ve yarışmayı izledikten sonra en çok dinlediğim şarkılar arasına yerleşti. Dinlerken kulağıma çok fazla tanıdık kelime/kelime öbeği çalındı ve açıkçası mutlu oldum. Afganistan 2012 yarışmaya katılanlar arasında en yakın olan ülke ve Orta Doğu’nun 2012’de tek temsilcisi. Yarışma Uzak Doğu Şarkı Festivali olarak kalmayacaksa(ki kalmayacaktır) Orta Doğu, Orta Asya ülkeleri ve Türkiye’nin katılımı çok önemli.
Asya-Pasifik Şarkı yarışması olur da Japonya bir şekilde buna damga vurmaz mı? Vurur tabi, hem de 12’den. 2012’de festivalde en çok dikkat çeken performanslardan birisi de Perfume’un Spring of Life isimli şarkıyla sergilediği performanstı. Hele sergiledikleri performanstan sonra sunucularla kısa bir konuşma yapıyorlar ki oraya bütün anime severlerin hatta insanların bittiğine/biteceğine eminim. Allah yaratırken Japon kızlara tatlılık bakımından biraz torpil geçmiş sanırım. Ayrıca sunuculardan biri konuşmaları esnasında A-chan, Nocchi ve Kashiyuka’yı çizgi film karakterlerine benzetiyor.
Gelelim ev sahibi Güney Kore’nin katılımcısı olan TVXQ’ya. Büyük ihtimalle çoğumuz ama openingler ama K-pop merakıyla bir yerden duymuşuzdur, bir yerde dinlemişizdir TVXQ’yu. En azından One Piece izleyenler en az 3, 4 şarkısını opening olarak dinlediler. Genç kızlarımız da grubun üyelerine hayran genellikle. Tahmin edeceğiniz gibi yarışmanın Kore’de olması sebebiyle de büyük avantaj sahibi olan TVXQ yarışmayı 1.’likle tamamlıyor en azından 3, 4 kaynakta 150 puanla 1. olduğu yazıyor ama ne bir oylama gördüm ne de 2013’le ilgili böyle bir bilgi bulabildim. O yüzden kesin bir bilgi veremiyorum ama TVXQ en iyi performansını sergilemese de başarılı (diğer yarışmacılar pek etkileyici değildi) bir performansla salondakileri ve TV başındakileri etkiliyor. Açıkçası TVXQ’nun birçok şarkısı dinlemiş biri olarak ben şarkıyı ve performansı diğer şarkılarına göre pek beğendiğimi söyleyemem ama yine de başarılıydı. Son olarak söylemeden edemedim mor takım elbise nasıl bir moda anlayışıdır yahu, Kuşum Aydın mısın sen?
Abu TV Şarkı Festivali’nde ben pek beğenmesem de Endonezler’in çokça sahip çıktığı ve beğendiği Maria Calista. Bilmiyorum koyu bir milliyetçilik mi yoksa cidden çok sevilen bir sanatçı mı ama araştırma yaparken Maria Calista’ya övgüler saçan birçok cümle gördüm. Endonez birkaç arkadaşım var en kısa zamanda bunun cevabını almaya çalışacağım. Yorumlardan Maria Calista ve Endozler’le ilgili birkaç bilgi verebilirim ilerleyen dönemde.
Dikkatleri olumlu yönde çeken bu performansların yanında Sri Lanka’nın performansı bana göre hiç fena değildi ve Malezyalı Hafiz dikkat çekti. Çinli sanatçı Cao Fujia’nın performansı da gayet güzeldi.
Gelelim benim için hayal kırıklığı yaratan noktalara:
Avustralya: Benim için yarışmadaki en büyük hayal kırıklığı yarışmaya Asya dışından(Pasifik) tek başına katılıp yarışmanın adının ve yapısının bir nebze de olsa değişmesine sebep olan Avustralya’nın Havana Brown ile katılıp yarışmanın içine etmiş olması. Bir DJ ile katılmak nasıl aklınıza geldi acaba? Hadi DJ ile katıldınız, neden sadece kendisinin söylediği bir şarkı seçmediniz. Hadi onu da seçmediniz neden diğer sanatçıları da getirip bir düet yapmadınız da biz şarkının sadece “Come on!” ve “We Run the Night” kısmını canlı dinleyip diğer kısımlarını playback olarak dinledik. Yarışmaya hiç yakışmayan bir performans olarak düşünüyorum.
Tanıtım videolarına sanırım pek çalışılmamış ya da üzerinde pek durulmamış. Misal Sri Lanka tanıtılıyor, geyik atlıyor, yılan tıslıyor, timsahlar derede “Ooh ne güzel!”. Güzel kardeşim keşke şu tanıtım videolarına dublaj yapsaydınız/altyazı koysaydınız, Sri Lanka doğal yaşamı insanları cezbeden bir diyar, tarzı cümleler kursaydınız da ülke tanıtılmamış olmasaydı. Tanıtım videolarında ağır savaşlardan çıkmış/savaş yaşayan ve henüz toparlanamamış ülkeleri de görünce savaşın izlerinin kolay kolay geçmediğini hissettim. Afganistan ve Vietnam’ın tanıtım videoları dozer, vinç, tank, inşaat vs. şeyler den oluşuyordu. Malesef her ülke Japonya ve Güney Kore gibi ağır savaşlar yaşadıktan sonra basamakları hızla tırmanamıyor.
Yazarın bu noktadan sonra bilgisayarı arızalanmış bulunmaktadır. Devamını yazabilir mi bile….
Bilgisayarım arızalı olduğu için bir başkasından ödünç bilgisayar alıp tamamlayabildim yazıyı, yetiştirebilirsem 2013 değerlendirmesi ve 2014’le ilgili düşündüklerimi de paylaşmayı düşünüyorum. Okuduğunuz için teşekkürler.