10 geleneksel suşi çeşidi
Japonya’ya gelen pek çok turist için suşi yemek mutlaka yapılacaklar listesindedir. Peki suşi sadece bir yemek çeşidi midir? Japonlara göre kesinlikle hayır. Suşi hem bir yemek çeşidi hem de bir sanattır. Hazırlanış anından tutun da yemeğin sunumuna kadar Japon aşçıların maharetli elleri, sanatlarını en güzel şekilde konuştururlar. Ayrıca genel bilinenin aksine suşinin sadece birkaç çeşidinde çiğ balık vardır. Pek çok suşi türü genellikle haşlanmış, dondurulmuş ve çeşitli şekillerde işlenmiştir. İşte bu yazımızda Japonya’ya gelen turistlerin mutlaka denemesi gereken 10 suşi çeşidinden bahsedeceğiz.
1) Tuna ya da Maguro
Maguro ya da hon-maguro ve Toro suşi yapımında oldukça ünlü mavi yüzgeçli ton balığı çeşitleridir. Günümüzde mavi yüzgeçlinin soyu tükenme tehlikesinde olduğu için artık pek çok turist sarı yüzgeçli ton balığını tatmaktadır. Bunun yanı sıra, Toro, balığın karnındaki yağlı kısımdır. Japonlar arasında ton balığının en beğenilen kısmıdır. Maguro ise balığın yan kısımları ile ilgilidir.
2) Squid (Mürekkep Balığı)
İka suşi (kalamar suşi), hazırlanması en zor olan suşilerden bir tanesidir, çünkü suşi pirinci kolayca çökelmez. Dikey çevirme yöntemi (tategaeshi) ile kalamar bir nigiri haline getirilir. Bu şekilde kalamarın üzerinde yarıklar açılarak kemer biçimi verilir. Doğru bir şekilde hazırlanırsa, ağızda oldukça hoş, kaymak kıvamında tatlı lezzetler bırakır.
3) Octopus (Ahtapot)
Octopus ya da tako suşi çeşidi ahtapotun bacaklarıyla yapılır ve çiğ olarak servis edilir. Japon aşçılar ahtapotu ince ince keserek servis ederler, çünkü çiğnenmesi oldukça zordur. Yavaş yavaş kaynatılarak yapılması o tatlı lezzetin damaklarda uzun bir süre yer etmesini sağlar. Ayrıca pirincin dağılmaması için çoğu zaman yosunla birlikte servis edilir. Bu, sunum açısından da oldukça güzel bir görünüm sağlar.
4) Raw Shrimp (Çiğ Karides)
Çiğ karidese karşı sağlık propagandaları olmasına rağmen, çiğ karides dünya favorilerinden biri olmaya devam ediyor. Suşi şefleri, suşi hazırlamadan önce karidesleri kızartırlar ya da buharda pişirirler. Karides çiğ servis edilen en leziz suşilerden bir tanesidir. Haşlanmış karides de neredeyse aynı lezzete sahiptir.
5) Salmon Sushi (Somon Suşi)
Somon balığının yumuşak dokusu suşi için oldukça idealdir. Ayrıca omega-3 ve E vitamini bakımından da zengindir. Bu da somon suşiyi hem lezzetli ve hem de sağlıklı bir yemek haline getiriyor. Japonya’da somon suşi, narenciye ve wasabi ile pişirilip üzerine biraz da tuz serpilince harika bir yemek haline geliyor. Suşi şefleri, balığın yağ bakımından zengin olan karın kısmını tercih ederler.
6) Salman Roe (ikura) Sushi (Somon Balığı Yumurtası)
Yumurta yığınının içinden dişi somon balığı yumurtaları suşi şefleri tarafından ayırt edilir. Daha sonra bir çeşit soya sosu karışımına batırılarak balık kokusu giderilir ve akıcı doku ortaya çıkmış olur. Bıldırcın yumurtaları ve salatalık dilimleri ile Roe ikura’nın sert tadı biraz daha yumuşatılır.
7) Sea Urchin (Deniz Kestanesi)
Deniz kestanesi, Japonya’daki en ünlü suşi çeşitlerinden bir tanesidir ve hazırlanışı da oldukça zordur. Japon aşçılar deniz kestanelerinin kremsi ve yoğun kokulu olan yumurtalarını kullanırlar. Alternatif olarak, kimi zaman gunkanmiaki de kullanılır; diğerleri ise ince ince kesilmiş salatalık dilimleri kullanırlar, çünkü deniz yosununun kokusu en az deniz kestanesinin ki kadar yoğundur.
8) Scallops (Deniz Tarağı)
Hotate sushi (deniz tarağı), suşi yapmak için en lezzetli ve en yumuşak kabuklu deniz mahsullerinden birisidir. Suşi aşçıları çoğunlukla hayvanın kabuğu ile organları arasındaki bağlantıyı sağlayan kas dokusunu kullanırlar. Tuzlu suya batırılıp kumdan arındırıldıktan sonra üzerine tereyağı dökülür. Lezzeti bir adım daha ileriye götürmek için ızgara ya da wasabi tercih edilebilir.
9) Conger (Yılan Balığı)
Unagi (yılanbalığı), sıcak servis edilen bir suşi çeşididir. Japon aşçılar, unagileri pirincin üzerine yerleştirirler. Daha sonra unagi boyunca deniz yosunundan bir şerit koyarlar. Burada Japon şeflerin küçük sırrı; nigiri üzerine sürülen kabayaki sosudur. Son olarak da suşi üzerine biraz susam serperek servise hazır hale getiriyorlar.
10) Omelet Sushi (Omlet Suşi)
Tamagoyaki (pişmiş yumurta), ince bir omlet yapmak için yumurtaların krep gibi kullanılmasıdır. Yumurta ve pirinçler deniz yosunu ile birbirine bağlanır. Tatlı, hafif bir lezzet, çoğu Japon’u kendine kolayca bağımlı yapabilir. Ayrıca, tamagoyaki ambalajlanıp marketlerde satışa sunulmak için idealdir.
Şimdi bir suşi nasıl yenir ona gelelim. Tek lokmada yemek idealdir. Lâkin iki lokmada bitirmek uygun olandır. Çubuklarla suşi yemek Japonlar için en kolay yoldur. Ancak parmakları kullanmak da oldukça kabul edilebilir ve yaygındır. Eh bize de artık afiyet olsun demek düşer.